ianuarie 29, 2023

Construirea blocului de la Mimoza, blocată momentan de consilierii locali

Investitorul care dorește să construiască un bloc în zona Mimoza, vizavi de Lidl, mai are de așteptat până la finalizarea etapei de avizare. Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei de urbanism „Plan Urbanistic Zonal pentru construire imobil cu funcţiuni mixte, amenajări exterioare şi împrejmuire”, pe bulevarul Mihai Viteazul nr. 52, proprietate privată a SC Ymy Trans SRL, nu a întrunit voturile necesare în ședința Consiliului Local de joi, 28 octombrie.

Și de această dată, discuțiile pe marginea proiectului au fost aprinse, mai ales că locatarii din zonă se opun cu vehemență ridicării unui bloc pe parcela cu pricina.

S-a pus chiar problema retragerii proiectului de pe ordinea de zi, după ce consilierul local USR Alin Guler a constatat că certificatul de urbanism depus la dosar ar fi exiprat în luna septembrie. Reprezentanții municipalității i-au explicat că, în perioada stării de alertă, documentele își păstrează valabilitatea încă 90 de zile după data expirării.

De asemenea, primarul Ionel Ciunt, în calitate de inițiator al proiectului, a ținut să sublinieze că, din punct de vedere legal, nu poate să retragă proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței.

“În calitate de inițiator, nu o să îl retrag pentru că, oricum, s-a întârziat extrem de mult pronunțarea prin vot asupra acestui proiect, iar eu, în calitate de primar al municipiului, nu am niciun argument legal în acest moment să retrag proiectul de pe ordinea de zi, ba dimpotrivă, trebuie să îl aduc în fața Consiliului Local, și dumneavoastră să vă exprimați prin vot”, le-a explicat Ionel Ciunt consilierilor.

La ședință au participat reprezentanți ai locatarilor din zonă, dar și reprezentanți ai proiectantului.

Locatarii din blocurile A2, scările A și B, P15, A3, scările A si B, susțin în continuare că ridicarea unui imobil pe bucata de teren dintre blocurile lor este extrem de dezavantajoasă pentru ei. Nu vor mai avea intimitate din cauza distanței mici dintre construcții, nu vor mai avea spațiu verde și vor pierde o parte din locurile de parcare.

De cealaltă parte, proiectantul susține că investiția este perfect legală și sunt respectate toate cerințele.

La rândul său, arhitectul-șef al Primăriei Zalău, spune că parcela pe care se are în vedere ridicarea unui bloc nu întrunește, într-adevăr, condițiile din Regulamentul local de urbanism aferent PUG, cea a suprafeței minime de 1.200 mp, iar dacă investitorul ar cere acum autorizație de construire, nu ar primi, pentru că parcela este subdimensionată. Dar, în acest moment, în discuție este aprobarea documentaţiei de urbanism, nu eliberarea unei autorizații de construire.

Odată supus la vot, proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei de urbanism „Plan Urbanistic Zonal pentru construire imobil cu funcţiuni mixte, amenajări exterioare şi împrejmuire”, pe bulevarul Mihai Viteazul nr. 52, proprietate privată a SC Ymy Trans SRL, nu a primit aprobarea consilierilor locali. Au fost 9 voturi pentru, 8 voturi împotrivă și 2 abțineri. Consilierul local PNL Gheorghe Bancea a refuzat să participe la vot, el exprimânu-și, de altfel, dezacordul față de această investiție, în condițiile cerute de investitor.

Proiectul privind aprobarea documentației de urbanism „Plan Urbanistic Zonal pentru construire imobil cu funcțiuni mixte, amenajări exterioare și împrejmuire”, Bd. Mihai Viteazul nr. 52, proprietate privată a SC Ymy Trans SRL, a fost pus în dezbatere publică de către administrația locală în luna aprilie a acestui an.

Peste 60 de familii din blocurile din împrejurimi s-au opus investiției, oamenii trimițând mai multe adrese Primăriei Zalău, în care își exprimau nemulțumirea.

Li s-a răspuns că Primăria Municipiului Zalău, în baza prevederilor legale, după parcurgerea tuturor etapelor prevăzute de lege, are obligaţia să promoveze acest proiect de hotărâre spre analiză şi aprobare în Consiliul Local.

De altfel, proiectul s-a mai aflat pe ordinea de zi a unei ședințe de Consiliu Local în luna mai, dar a fost retras atunci la cererea locatarilor nemulțumiți.

Potrivit proiectului pe care dorește să îl implementeze SC Ymy Trans SRL, investiția constă în realizarea unui complex cu funcţiuni mixte – comercial/de servicii şi rezidenţial şi a amenajărilor exterioare conexe (aprovizionare, parcare şi spaţiu pietonal). Acesta va fi dezvoltat pe maximum 4 nivele (regimul maxim de înălţime fiind S/D+P+2E+E3 Retras), având o amprentă în plan de formă poligonală, suprafața construită având la sol 190 mp. Regimul de înălţime este gândit astfel încât să nu producă disconfort proprietăţilor învecinate, încercând să preia regimul de înălţime existent în zonă, ori să asigure retragerile corespunzătoare faţă de limitele amplasamentului, ţinând cont, de asemenea, de însorire, scrie în proiect. Se admite, de regulă, o distanţă minimă între construcţiile de pe aceeaşi parcelă egală cu jumătatea construcţiei celei mai înalte, dar nu mai mică de 3 metri. În zonă vor fi amenajate alei, parcaje, rigole, spaţii verzi. Alimentarea cu apă, racordurile de canal menajer şi pluvial, curent electric şi gaz se vor realiza de la reţelele existente în zonă. Parcarea autovehiculelor se va realiza în incintă. Accesul auto se va face din strada Păcii, iar cel pietonal din Bulevardul Mihai Viteazul.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut