Constructia campusurilor, suspendata din lipsa banilor

Campusul de la Jibou, in… pauza de patru luni
“Seceta” bugetara din acest an a dus la blocarea majoritatii investitiilor publice demarate anterior. Este si cazul viitorului campus de la Jibou, de pe al carui santier constructorul – firma Consinit din Zalau – a iesit inca de la sfarsitul anului trecut. Potrivit primarului orasului, Eugen Balanean, motivul pentru care lucrul pe santier a fost suspendat este, evident, lipsa banilor, de anul trecut Ministerul Educatiei nemaialocand nici un fel de fonduri pentru investitii (cu exceptia platilor pentru facturile neachitate pe 2008). Mai mult, constructorul mai are de incasat de la stat, pe langa milionul de lei primit in contul facturilor emise anul trecut, alte aproximativ 500 de mii de lei pentru lucrarile efectuate dar nefacturate pana la 31 decembrie 2008.
La Sig, datorii de aproape 30 de miliarde
Situatia este aproape identica si la Sig, unde firma Drum Construct a abandonat lucrarile de edificare a campusului de aici chiar inainte de Craciun. Cauza pentru care lucrul nu a fost reluat dupa sarbatori este, conform declaratiilor primite de la directorul Grupului Scolar Sig, Petru Bontea, aceeasi ca si la Jibou: lipsa oricaror alocari bugetare in acest sens, situatie agravata si de existenta unor datorii uriase fata de contructor. Potrivit lui Bontea, fata de cele 1,2 milioane de lei primite de Drum Construct pentru lucrari efectuate, firma de constructii mai are de recuperat pentru ce a lucrat la campusul din Sig inca alte aproape 3 milioane de lei (adica 30 de miliarde de lei vechi).
Hida, exceptia care confirma regula
Paradoxal, desi se afla in aceeasi tara, la campusul de la Hida, firma Universal Construct din Satu Mare inca mai lucreaza. Primarul comunei, Dorin Petrus, ne-a explicat ca acest lucru este posibil datorita faptului ca firma respectiva mai are contractate si alte lucrari in comuna, pentru care sunt fonduri disponibile ramase de anul trecut. Prin urmare, conducerea firmei a decis sa se lucreze in paralel – intr-un ritm, e-adevarat, mai scazut – atat la campus, cat si la celelalte obiective. Campusul de la Hida are, totusi, si un element in comun cu celelalte doua incepute in judet. Este vorba despre datoriile pe care statul le are, si in acest caz, fata de constructor, in cuantum de aproape 800 de mii de lei (opt miliarde de lei vechi).
Situatia celui de-al patrulea campus programat sa se construiasca in judet, cel de la Liceul Pedagogic “Gheorghe Sincai” Zalau, este – daca poate fi catalogata asa – cea mai… simpla. Aici nici macar n-a inceput lucrul, dar fiind faptul ca, din cauza unor contestatii, licitatia pentru executie a fost finalizata, abia in Vin bani pentru campusuri
In ciuda zvonurilor potrivit carora Ministerul Educatiei va suspenda, pentru acest an, investitiile in campusuri, inspectorul scolar general Ioan Abrudan ne-a declarat ca aceste obiective raman o prioritate investitionala a guvernului. “Chiar zilele acestea ni s-a solicitat de la minister o lista cu obiectivele la care s-au inceput lucrarile si mai e nevoie de fonduri pentru finalizarea lor, iar in lista intocmita de noi campusurile din judet ocupa primele patru pozitii”, ne-a declarat seful ISJ, apreciind ca o hotarare de guvern prin care se vor aloca fonduri in acest scop este asteptata cat de curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *