Marți seara, ministrul Justiției declar că nu s-a cerut aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru ordonanța care a modificat Codurile penale. Ministrul Florin Iordache spunea că a avut oricum punctul de vedere, negativ, de săptămâna trecută.
Președintele “naltei Curți de Casație și Justiție îl contrazice însă pe Florin Iordache. Judecătoarea Cristina Tarcea susține că s-a cerut aviz de la CSM pe tema modificărilor Codurilor penale. Nuai că a fost cerut în așa fel încât să nu poată fi dat.
Marți seara a fost trimisă către CSM o cerere în care se solicita avizul, dar fără a se pomeni ceva despre o ședință de Guvern programată în aceeași seară. Tocmai din acest motiv, ședința CSM a fost convocată pentru miercuri dimineață. Era prea târziu. Ordonanța de urgență era deja adoptată de Guvern marțI seara și publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marțI spre miercuri. „Am fost puși în fața faptului împlinit”, spune judecătoarea Cristina Tarcea.

Ordonanțele privind grațierea și modificarea Codurilor penale primiseră deja un aviz negativ de la CSM săptămâna trecută

Săptămâna trecută, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a analizat, în plen, proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificările Codurilor penale, trimise de Ministerul Justiției pentru avizare.
Procurorul general, Augustin Lazăr, a anunțat atunci, după ședință, că decizia de a da aviz negativ celor două proiecte de ordonanță a fost luată cu majoritate de voturi.
De altfel, Augustin Lazăr spunea atunci că adoptarea celor două acte normative ar duce la reconsiderarea aprecierilor pozitive la adresa justiției din România din raportul MCV. stop_coloana
|edința de săptămâna trecută a CSM a venit în contexul în care președintele Klaus Iohannis tocmai anunțase că a declanșat procedura pentru organizarea referendumului pe această temă.

CSM a sesizat ieri Curtea Constituțională

Președintele CSM a anunțat ieri că instituția pe care o conduce a sesizat Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța de urgență care a modificat Codurile penale. Consiliul Superior al Magistraturii a votat în unanimitate ca președinta acestei instituții, Mariana Ghena, să sesizeze Curtea Constitu-țională. „”n ședința plenului de astăzi (ieri -n.r.) am declarat că inițiez procedura de sesizare a CCR.(…) Membrii CSM au manifestat solidaritate, declarând că mă susțin în demersul pe care l-am inițiat”, a declarat Mariana Ghena. 
Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat ieri că atunci când “Executivul își exercită această abilitate de a legifera, fiind delegat în acest sens, trebuie să aibă în vedere principiile și valorile constituționale, așa cum s-a reținut într-o decizie a CCR. Nu poate în niciun fel să depășească acest cadru de principii și valori care este consacrat de Constituția țării”, a spus procurorul general al României.