Consilierii locali ai Zalaului au adoptat proiectul de hotarâre privind aprobarea pentru anul 2019 a Planului cuprinzând actiunile si lucrarile de interes local pentru repartizarea orelor de munca beneficiarilor de ajutor social si beneficiarilor serviciului de acordare a mesei la Cantina de Ajutor Social din municipiul Zalau. Cu alte cuvinte, Primaria Zalau vrea sa puna la munca asistatii social, in folosul comunitatii.
rn
Potrivit planului beneficiarii de ajutor social si cei care mananca gratuit la cantina sociala au de facut o multime de lucruri in primavara, dupa ce da caldura.
In perioada mai – aprilie sunt prevazute activitati de igienizare a zonelor verzi din parcuri, alei, locuri de joaca pentru copii, Cimitir; Mai sunt de curatat rigole, de maturat alei, golirea zilnica a cosurilor de gunoi si depozitarea resturilor menajere in locuri special amenajate; Apoi, lucrari de intretinere si reparare drumuri, spalat stropit si intretinere cai publice de acces; lucrari de intretinere si ingrijire in cadrul pepinierei SC Citadin; activitati de intretinere si igienizare in cadrul Ocolului Silvic Stejarul Zalau; activitati de curatenie si ingrijire a spatiilor din interiorul si exteriorul Centrului Social de Urgenta si a Cantinei de ajutor social; activitati de curatenie santuri si rigole in satul Stana.
In perioada iunie – august, asistatii social ar trebui sa iasa la lucrari de ingrijire (sapat, plivit) pe langa pomi, garduri vii, sau rondouri de flori; igienizaera zonelor verzi din jurul municipiului; curatare rigole, maturat alei, golirea zilnica a cosurilor de gunoi si depozitarea resturilor menajere in locuri special amenajate; mentinerea curateniei in Parcul Central, Cimitir si parcurile de joaca pentru copii; curatenie la stadion, etc
In perioada septembrie – noiembrie munca ar trebui sa fie la maturat frunze din parcuri, locuri de joaca pentru copii, curatenie in parcul central, cimitir, curaatenie la Stadion, etc
In perioada decembrie – februarie ar urma curatatul de zapada a aleilor din parcuri si a locurilor de joaca pentru copii; curatarea si transportul zapezii de pe caile publice de acces si mentinerea in functiune a acestora pe timp de polei sau inghet, spargerea ghetii de pe alei, etc.
rn
Din 160 de asistati social, aproximativ 130
sunt insa scutiti de munca din diverse motive
rn
Teodor Balajel, presedintele de sedinta a Consiliului local din data de 14 ianuarie, cand a fost aprobat planul de actiuni, a dezvaluit care sunt efectivele asistatilor social, din prezentare reiesind ca din 160 de persoane, aproximativ 130 sunt scutite de munca din diverse motive, conform legii.
"Avem un plan de actiune pe care l-a facut Directia de Asistenta Sociala si Comunitara Zalau, un plan care se elaboreaza in fiecare an. Cu titlu informativ va pot spune ca in anul 2018 am avut o medie lunara a beneficiarilor de ajutor social pentru munca prestata in folosul comunitatii de 95 de persoane, din care scutiti de la munca au fost in jur de 65 in baza legii 416/2001. Sigur ca planificati la munca au fost o medie lunara de 35 de persoane. Persoanele respective, care nu sunt scutite, participa la munca in folosul comunitatii pe activitatile pe care le avem in programul nostru. Suma platita lunar se situeaza la 25.000 lei – 26.000 lei, adica aproximativ 285 lei per beneficiar. Iar la Cantina de Ajutor Social avem o medie lunara de 65 – 66 de persoane, din care scutite, conform legii, sunt undeva la 63 – 64 de persoane", a precizat viceprimarul.