Consiliul Județean vrea să readucă la viață Tabăra de la Tusa

Tabăra de la Tusa a fost preluată în patrimoniul județului Sălaj și în administrarea Consiliului Județean Sălaj, după adoptarea unei hotărâri cu unanimitate de voturi a consilierilor județeni în cadrul ședinței de miercuri, 27 octombrie.

Potrivit proiectului de hotărâre, au trecut în domeniul public al județului din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Sălaj, imobile – teren și construcții – identificate în Tusa, comuna Sâg – Tabăra Tusa, dar și imobilele de strada Corneliu Coposu nr. 77 din Zalău.

Planul Consiliului Județean este de a transforma tabăra de la Tusa într-un complex sportiv de agrement, utilat și dotat corespunzător, iar la Zalău va fi amenajat un complex pentru acțiunile de ceremonie și găzduire a delegațiilor care vizitează sau tranzitează județul.

”În considerarea necesității şi în vederea asigurării condițiilor optime derulării activităților sportive în cadrul programelor și competițiilor sportive destinate practicării sportului de masă la nivel de amatori în județul Sălaj, s-au conturat premisele cuprinderii în planul de investiții al Consiliului Județean Sălaj, a unui complex sportiv și de agrement, împreună cu utilitățile și dotările aferente, inclusiv locuri de parcare, pe raza comunei Sâg, sat Tusa, precum și a unui complex pentru acțiunile de ceremonie și găzduire a delegațiilor care tranzitează sau vizitează comunitatea, pe raza municipiului Zalău. Pentru realizarea acestei investiții, datorită faptului că în patrimoniul județului nu se regăsesc terenuri care să corespundă și să permită, din punct de vedere al întinderii, al amplasamentului și al configurației, atingerea scopului propus, am adresat Ministerului Tineretului și Sportului solicitarea de a analiza și de a exprima un punct de vedere de principiu cu privire la posibilitatea transmiterii în proprietatea publică a Județului Sălaj, din domeniul public al statului și din administrarea ministerului, respectiv a Direcției Județene pentru Sport și Tineret Sălaj, a imobilelor și suprafețelor de teren necesare realizării investițiilor de utilitate publică județeană situate pe raza comunei Sâg, sat Tusa (Tabăra Tusa) și pe raza municipiului Zalău, str. Corneliu Coposu nr.77, construcțiile nefiind utilizate în scopul desfășurării activității”, se arată în referatul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Tot din documentele anexate proiectului aflăm că Ministerul Tineretului și Sportului și-a exprimat acordul de principiu la finele lunii iulie a acestui an, moment la care au demarat procedurile de transmitere a dreptului de proprietate, iar pentru finalizarea acestor proceduri era nevoie de acordul consilierilor de a îmbogăți patrimoniul județului cu cele două imobile compuse din clădiri și terenuri.

La Tusa, va fi preluat imobilul de la nr. 120, compus din 3.835 mp curți și construcții și 9.794 mp de teren neafectat de construcții.

Cele două proiecte de investiții vor fi cuprinse în planul de investiții al Consiliului Județean Sălaj pe anii următori.

Tabăra de la Tusa, în paragină de ani…

Activitatea taberei ”Izvoarele Barcăului” este suspendată de ani buni și, practic, locația a fost lăsată în paragină. Chiar Direcția de Sănătate Publică Sălaj, în urma unui control, a stopat activitatea acolo  deoarece nu s-au îndeplinit condiţiile igienico-sanitare de funcţionare. În urmă cu câțiva ani, Direcția Județeană de Tineret și Sport a realizat amenajarea unui nou grup sanitar, câteva reparaţii curente, dezinsecţii, dezinfecţii şi deratizare, dar nu îndeajuns pentru a putea funcţiona în condiţiile impuse de legislaţia în vigoare.

Cum nici bugetul DJTS nu a fost unul corespunzător pentru investiții, așa cum directorul Adrian Fărcaș declara la ședințele Colegiului Prefectural din anii trecuți în nenumărate rânduri, se prefigura trecerea taberei în subordinea unei instituţii judeţene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *