Consiliul Județean Sălaj va contesta în instanță vânzarea Castelului Wesselenyi

Reprezentanții administrației județene spun că au fost și ei surprinși de vânzarea Ansamblului Castelului Wesselenyi către un investitor privat, în condițiile în care Consiliul Județean Sălaj a făcut toate demersurile legale pentru încheierea tranzacției. Mai mult, aceștia susțin că nerespectarea procedurii legale de către vânzător și de către mandatarul acestuia impune acționarea în instanță a părților implicate în vânzarea Ansamblulului Wesselenyi, ”o vânzare făcută cu încălcarea grosolană a dispozițiilor legale”. Așadar, instanța de judecată va decide dacă tranzacția încheiată recent în detrimentul administrației județene are iz penal sau nu. Cert este că, în momentul de față, Castelul Wesselenyi are un nou proprietar care, până la soluția instanței, nu va putea investi în reabilitarea Ansamblului. Sau, dacă va investi, o va face la risc sau cu recuperarea investiției în cazul în care instanța va da câștig de cauză Consiliului Județean Sălaj.

”Am aflat cu surprindere că, în ciuda exprimării de către Consiliul Județean Sălaj a dreptului de preemțiune, Ansamblul Castelului Wesselenyi a fost înstrăinat.

Din punctul nostru de vedere, contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat cu încălcarea dispozițiilor imperative ale articolului 4, aliniatul 8 din Legea 422/2001, ce prevede că <În cazul în care Ministerul Culturii și Patrimoniului Național sau serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național nu își exercită dreptul de preemțiune (…), acest drept se transferă autorităților publice locale, care îl pot exercita în maximum 15 zile>, așadar prin ignorarea dreptului de preemțiune exprimat în termen de Consiliul Județean Sălaj, sub semnătura președintelui său.

De altfel, ulterior exprimării acestui drept, Consiliul Județean Sălaj a procedat la rectificarea bugetului, prin cuprinderea sumei necesare achiziționării Castelului Wesselenyi și a declanșat toate procedurile administrative pentru materializarea dreptului de preemțiune. În plus, a înștiințat vânzătorul asupra fiecărei etape parcurse de autoritățile publice județene.

Menționăm că, încă din faza solicitării exprimării dreptului de preemțiune, Consiliul Județean Sălaj a atras atenția vânzătorului că nu a înaintat dosarul complet necesar în această etapă. În schimb, atât vânzătorul, cât și mandatarul său legal, au ignorat acest aspect, în ciuda sesizării făcute și a interesului manifestat de autoritatea publică județeană vizavi de achiziția Castelului de la Jibou.

În astfel de situații, legea sancționează cu nulitate absolută orice contract de vânzare-cumpărarea încheiat cu eludarea dispozițiilor în materie.

Consiliul Județean Sălaj își rezervă dreptul de a acționa în instanță părțile implicate în vânzarea Ansamblului Wesselenyi, o vânzare făcută cu încălcarea grosolană a dispozițiilor legale”, au declarat pentru Graiul Sălajului reprezentanții administrației județene.

3 thoughts on “Consiliul Județean Sălaj va contesta în instanță vânzarea Castelului Wesselenyi

  1. Retrocedarea a fost abuzivă, castelul nu a fost naționalizat de comuniști, a fost preluat de stat în perioada interbelică când se dădeau despăgubiri !

  2. Pentru acel castel s-a platit. Nu a fost confiscat. Suntem un stat de rahat. Acum 1000 de ani stra stra .. stra bunicu meu a avut tot terenul din Salaj. Ce facem ? Radem tot !?

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.