septembrie 25, 2023

Consiliul Județean Sălaj suplimentează banii pentru reabilitarea clădirilor monument istoric

0

Pe fondul numărului mare de solicitări, administrația județeană vrea să suplimenteze bugetul alocat inițial pentru finanțarea lucrărilor privind reabilitarea clădirilor monument istoric, de pe raza administrativ – teritorială a județului Sălaj, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat. Proiectul urmărește sprijinirea sălăjenilor care, din cauza unor motive de natură economică, nu au posibilitatea să desfășoare, cu resurse proprii, activități de protejare sau de intervenție asupra monumentelor istorice pe care le dețin în proprietate.
În cadrul programului de protecție a monumentelor istorice se cofinanțează lucrări de construire-restaurare, consolidare și intervenție – deja autorizate, cu autorizație de construire valabilă, pentru monumente și situri clasate în categoria B, costuri ale lucrărilor de intervenție asupra monumentelor istorice de categoria A, executate cu acordul Direcției Județene pentru Cultură Sălaj, pentru monumente și
situri clasate, cuprinse în Lista actualizată a monumentelor istorice aprobată de Ministerul Culturii și care sunt folosite în scopul unor activități socio-culturale, de învățământ, sănătate, de cult, de binefacere ori altor activități asemănătoare sau de locuință, precum și întocmirea documentațiilor tehnice necesare execuției lucrărilor de construire, restaurare, conservare sau intervenție.
Inițial, Consiliul Județean a alocat în acest sens suma de 600.000 lei din bugetul propriu al județului Sălaj. O cotă de 30% din această sumă este destinată soluționării situațiilor de urgență.
Acum, consilierii județeni sunt chemați să aprobe suplimentarea bugetului inițial, după ce în sesiunea din acest an au fost depuse 14 cereri de finanțare, semnificativ mai multe decât în anii precedenți. De asemenea, creșterea prețurilor la materialele de construcții și manoperă din ultimul an face ca valoarea lucrărilor de construcții să crească, iar efortul financiar al solicitanților să fie mai mare și mai greu de suportat.
Raportat la necesitatea finanțării tuturor celor 14 cereri care au fost declarate eligibile, se impune suplimentarea bugetului programului la suma de 1.135.714 lei, explică administrația județeană.
Proiectul privind majorarea sumei alocate inițial pentru acest proiect va fi supus votului consilierilor în ședința din 28 iulie.


Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut