septembrie 30, 2022

Consiliul Judetean Salaj si Primaria Zalau sunt falimentare si functioneaza degeaba

Bugetul Salajului si bugetul Zalaului abia daca ajung pentru functionarea celor doua institutii care le administreaza

rn

Zalaul este dependent de bugetul
de stat in proportie de 75,94 la suta

rn

Un document cu indicatorii privind executia bugetara pe anul 2017 a Primariei Zalau, transmis de AJFP Salaj Ministerului Dezvoltarii Regionale pe 12 martie anul acesta, ne dezvaluie dimensiunea ineficientei economice si a saraciei in care traim.
Aflam ca bugetul Primariei Zalau este dependent de bugetul de stat in proportie de 75,94 la suta. Iar gradul de autonomie decizionala a Primariei Zalau este de 53,02 la suta.
Ponderea cheltuielilor pentru sectiunea de functionare reprezinta 88,89 la suta din totalul bugetului Primariei Zalau. Altfel spus, aproape 90 la suta din bugetul orasului se duce pe functionarea administratiei. Administratia Judeteana a Finantelor Publice Salaj arata ca platile aferente cheltuielilor de personal, adica salariile din administratie, au o pondere de 52.61 la suta din totalul platilor efectuate.
Ramane, prin urmare, ca doar 11,11 la suta din buget sa fie alocat pentru cheltuieli de dezvoltare, din totalul cheltuielilor primariei.
Mai reiese din documentul AJFP Salaj ca zalauanii sunt contribuabili responsabili, deci ineficienta economica nu le poate fi imputata in nicio masura. Primaria Zalau a reusit sa realizeze veniturile totale peste cele programate, in proportie de 102,04 la suta. Gradul de realizare a veniturilor din impozitele pe proprietate a fost de 103,1 la suta, deci peste cele programate. Gradul de realizare a veniturilor proprii a fost depasit fata de cel programat, fiind realizat in proportie de 104.74 la suta.
Zalaul, cu toate taxele incasate, si peste, este insa falimentar in termeni tehnici. Gradul de autofinantare – venituri proprii incasate – a fost de 23,96 la suta din totalul veniturilor incasate. Cum spuneam la inceput, Zalaul este dependent de bugetul de stat in proportie de 75,94 la suta.

rn

Salajul depinde de bugetul de stat
in proportie de 96,62 la suta

rn

Indicatorii cu privire la executia bugetului Consiliului Judetean Salaj pe anul 2017 demasca la randul lor saracia judetului.
Gradul de autofinantare a fost de 3,06 la suta din totalul veniturilor incasare. Prin urmare, gradul de dependenta a Consiliului Judetean Salaj fata de bugetul de stat este de 96,62 la suta.
Gradul de autonomie decizionala a Consiliului Judetean este de 32,33 la suta.
Si la Consiliului Judetean, ca si la Primaria Zalau, aproape tot bugetul se duce la sectiunea pentru functionarea administratiei, pentru dezvolatre ramane… praful de pe toba.
Ponderea sectiunii de functionare reprezinta 91,58 la suta din totalul cheltuielilor (cheltuielile de persoanal reprezinta 27,71 la suta din totalul cheltuielilor). Iar ponderea sectiunii de dezvoltare reprezinta doar 8.42 la suta din totalul cheltuielilor.
Salajul este asadar pe minus puternic, cu toate ca gradul de realizare a veniturilor proprii incasate a fost de 99.9 la suta, iar gradul de realizare a impozitelor pe proprietate a fost de 111.09 la suta si a depasit tinta programata.
Datoria publica a Consiliului Judetean Salaj este de zero. Cine ar imprumuta pe cineva care este insolvent?

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.