septembrie 30, 2022

Consiliul Judetean Salaj parca-i o biserica, colecteaza cat de mult si redistribuie cat de putin

In sedinta ordinara a Consiliului Judetean Salaj ce va avea loc vineri, 21 decembrie, consilierii judeteni vor avea pe masa un proiect privind aprobarea executiei bugetului de functionare si dezvoltare al judetului si al institutiilor si serviciilor publice subordonate Consiliului judetean pe perioada 1 ianuarie – 14 decembrie 2018.
Concret, presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, care este si presedintele PSD Salaj, isi face publice realizarile. Pe romaneste, cam ce si cat s-a facut, de unde rezulta implicit si ce si cat nu s-a facut in judet anul acesta.
La sectiunea de dezvoltare, la capitolul venituri, Consiliul Judetean Salaj se lauda ca a incasat peste asteptari, adica 173,71 %. Marc si-a programat sa aiba venituri de 16,7 milioane lei, dar, surpriza, a incasat pana la data de 14 decmebrie 29,1 milioane lei.
Tiberiu Marc ne explica in expunerea de motive ca plusul neprevazut se datoreaza si incasarii sumei de 6,8 milioane de lei pentru proiectul de reabilitare si modernizarea DJ 109E Rus – Buzas – Lozna, dar si altor 6,6 milioane de lei incasati pentru plata asistentilor maternali, sume care au venit in noiembrie de la bugetul de stat.
Tot la sectiunea de dezvoltare, dar la capitolul cheltuieli, adica acolo unde se vede ce s-a facut pentru salajeni cu banii incasati, din cifre rezulta ca administratia judetului nu prea s-a descurcat.
Bugetul initial prevazut a se cheltui pentru dezvoltare la inceputul anului a fost de 88,2 milioane lei. Dar Consiliul Judetean a reusit sa cheltuie doar 56% din bugetul pentru dezvoltare.
Pentru dezvoltarea Spitalului Judetean Salaj, de exemplu, s-a cheltuit doar 36% din bugetul prevazut. Pentru cultura si arta s-a cheltuit doar 63%, iar Biblioteca Judeteana si Muzeul Judetean au "papat" aproape toti banii prevazuti la dezvoltare.
Cea mai rusinoasa cifra de la sectiunea de dezvoltare este la capitolul drumuri judetene si poduri, unde Consiliul Judetean nu a fost capabil sa cheltuie decat 53 % din prevazut, si acela putin. Adica s-au cheltuit 3,1 milioane lei din cei aproximativ 5,8 milioane lei prevazuti a fi investiti in drumuri.
Tiberiu Marc isi incheie expunerea de motive cu o promisiune ca pana la sfarsitul anului va cheltui 70% din bugetul pentru dezvoltare, reprezentand contravaloarea lucrarilor efectuate si aflate in procedura de verificare si validare care vor fi achitate in perioada 17 – 28 decembrie. Ce intelegem de aici este ca Tiberiu Marc ne promite ca va cheltui in 10 zile cam cat a reusit sa cheltuie in medie intr-un trimestru. Mult noroc!

rn

PNL-istii salajeni spun ca actuala conducere
PSD-ista a Consiliului Judetean si-a rectificat,
din nou, propria neputinta administrativa

rn

"Dupa ce în sedinta de la finele lui octombrie conducerea PSD Salaj a Consiliului Judetean a demonstrat, prin proiectul de executie bugetara, ca nu a fost capabila sa cheltuie nici macar 12 la suta din bugetul destinat dezvoltarii, astazi (n.r. – 11 decembrie), în sedinta extraordinara, executivul PSD a recidivat în a-si demonstra neputinta când vine vorba de implementarea unor proiecte necesare salajenilor. Asa dupa cum au aratat si colegii mei din grupul consilierilor PNL, aproximativ 14 milioane de lei destinati modernizarii Spitalului Judetean au fost luati înapoi de Guvernul României pentru ca, pâna la aceasta data, cei care ar fi trebuit sa implementeze acest proiect nu au fost capabili sa realizeze în acest an decât studiul de fezabilitate. Banii, atât de necesari pentru extinderea ambulatoriului, a blocului operator si a spatiilor destinate spitalizarii de zi vor ajunge înapoi în visteria unui Guvern (tot PSD) care a aratat, la rându-i, ca nu este capabil sa realizeze investitii relevante si, mai mult, ca a ajuns la fundul sacului din cauza risipei bugetare. Asadar, suntem cel putin sceptici ca anul viitor salajenii vor putea beneficia de proiectul destinat Spitalului. Pe de alta parte, tot din cauza faptului ca nu au fost duse la bun sfârsit procedurile de achizitie pentru Programul Cornul si Laptele, peste 3,6 milioane de lei vor fi redistribuiti catre alte domenii. Sume suplimentare au fost prevazute si pentru Centrul de Mangement Integrat al Deseurilor (CMID) Dobrin, în zona fiind nevoie de lucrari pentru asigurarea rezistentei terenului, care risca sa alunece peste groapa de gunoi. E de neînteles de ce, în prima faza, conducerea CJ a ales acest loc pentru deponie si, mai mult, de ce nu exista o garantie sau persoane responsabile pentru lucrarile care s-au executat în zona, în 2016, tot pentru consolidarea versantului. Acestea sunt doar câteva din argumentele pentru care grupul consilierilor PNL nu a aprobat proiectul de rectificare bugetara. Din pacate, conducerea PSD-ista a Consiliului Judetean Salaj se încapatâneaza sa demonstreze, pe zi ce trece, ca nu întelege si nu poate face mai nimic pentru dezvoltarea judetului", este mesajul postat pe facebook de consilierul judetean Paul Maghiu, purtator de cuvânt al PNL Salaj.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.