Consiliul Județean așteaptă primul termen în procesul cu noii proprietari ai Castelului Wesselenyi

1
710

Administrația sălăjeană așteaptă să înceapă procesul intentat cumpărătorilor Castelului Wesselenyi de la Jibou. Consiliul Județean a cerut anularea actelor de înstrăinare a imobilului, iar instanța trebuie să stabilească primul termen de judecată.

„Din păcate, situația castelului încă nu s-a definitivat, suntem în proces cu firma care l-a achiziționat. Am atacat în justiție acea hotărâre de a vinde castelul Wesselenyi, așteptăm priul termen și să vedem ce soluții vor da judecătorii. Noi ne dorim reabilitarea acestui obiectiv, sperăm că totul se va întâmpla cât mai repede, pentru a putea finaliza documentele necesare unei finanțări și reabilitări a Castelului Wesselenyi. Ne dorim din tot sufletul ca acest castel să fie pe lista obiectivelor turistice din județul Sălaj care să poată fi reabilitate și vizitate de către pubic, mai ales că acest obiectiv este în proximitatea unui alt obiectiv foarte important pentru noi, Grădina Botanică Jibou, care, din acest an, este sub patronajul UBB Cluj. Deci considerăm că există toate premisele pentru a creea, într-adevăr, un obiectiv comun, acela de a reabilita castelul, pe de o parte, și de a moderniza Grădina Botanică, astfel încât și județul Sălaj să se mândrească și să beneficieze de un obiectiv important pentru turiștii din toată țara”, spune președintele Consiliului Județean, Dinu Iancu Sălăjanu.

Imediat ce a aflat de vânzarea castelului Wesselenyi, Consiliul Județean Sălaj a cerut în instanță constatarea nulității actelor prin care imobilul a ajuns în proprietatea Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag S.A.R.L. din Ungaria.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Sălaj în 25 mai, iar chemați în judecată sunt atât vânzătorul, cât și cumpărătorul final și intermediarul. Contractul de vânzare-cumpărare a castelului de la Jibou a fost încheiat în 20 aprilie, iar autoritățile spun că vânzătorul nu a respectat dreptul de preempțiune al Consiliului Județean Sălaj.

Vă reamintim că Andrei Ianicicău, proprietarul cu domiciliul în Șimleu Silvaniei căruia i-a fost retrocedat Ansamblul Wesselényi, l-a vândut, la data de 20 aprilie 2021, pentru 800 de mii de euro, companiei de consultanţă în afaceri Micro Vision Consult SRL din Cluj Napoca. La scurt timp de la această tranzacție, castelul a fost revândut către compania maghiară Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag S.A.R.L., care este parte a societăţii Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., proprietate a statului ungar. Proprietarul a declarat la acel moment, pentru agenția maghiară de știri MTI, că administrația județeană nu a trimis la termen adresa prin care își exprima exercitarea dreptului de preemțiune și intenția de cumpărare a imobilului.

Totuși, din documentele administrației județene reiese că termenul a fost respectat.

Castelul Wesselenyi, situat în curtea Grădinii Botanice de la Jibou, o construcție în stil baroc şi clasicist, are două etaje și o suprafaţă utilă de 2.200 mp. A fost construit între anii 1779-1796. Cei mai buni constructori, arhitecţi şi pictori din Transilvania – Franz Wrabetz, Johann Martin Stock sau Franz Neuhauser – au lucrat pentru a edifica palatul cu 50 de camere.

Înainte de naţionalizarea imobilului, ultimul proprietar al castelului a fost Teleki Artúrné Wesselényi Ilona. Descendenta sa, Janicskó Éva (născută Teleki), cu domiciliul la Şimleu Silvaniei, a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândirea castelului. Din grădina de 10 hectare, moştenitorului i s-au restituit 1,3 hectare, restul suprafeţei fiind ocupată de Grădina Botanică.
Hotărârea definitivă cu privire la restituirea clădirii a fost pronunţată în primăvara anului 2012, doar că moştenitorul a fost nevoit să scoată ulterior castelul la vânzare pentru că nu își putea permite să îl renoveze și să îl întrețină.

Inițial, proprietarul a cerut 1,5 milioane de euro pentru castelul de la Jibou. Prețul a fost diminuat apoi la 900 de mii de euro, aceasta fiind suma de pornire afișată pe site-ul casei de licitații Artmark Historical Estate SRL., de unde a fost achiziționat, în aprilie, de către firma clujeană, pentru 800 de mii de euro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.