decembrie 3, 2022

Consiliul Județean doboara peste 1.000 de arbori de pe marginea drumurilor

Îi scoate la vânzare și vrea sa obțina pe ei 107.423 de lei


Consiliul Județean Salaj vrea sa taie toți arborii de pe marginea mai multor drumuri județene și sa îi vânda apoi la licitație. Consilierii Județeni urmeaza sa voteze miercuri un proiect de hotarâre prin care se dorește valorificarea materialului lemnos situat pe aliniamentele mai multor drumuri județene. În total, este vorba de taierea a 1.025 de arbori, care ar însemna aproximativ 1.200 de metri cubi de lemn. Masa lemnoasa obținuta va fi scoasa la licitație. Prețul unui metru cub de material lemnos va porni de la 89 de lei, astfel ca vistieria Consiliului Județean Salaj s-ar îmbogați cu 107.423 de lei, cum reiese în cifre exacte din proiectul de hotarâre.

Drumurile care vor fi “înfrumusețate” prin “decapitarea” arborilor sunt Halmașd – Ip – Camar; Maieriște – Doh – Carastelec; Bobota – Zalnoc; Sfarașu – DN1G; Almașu – Mesteacan; Biușa – Benesat și drumurile din localitatea Paușa.

Specialiștii de la drumuri județene au decis ca arborii și-au trait traiul și și-au mâncat malaiul

“În urma deplasarii în teren a specialiștilor din cadrul Direcției Tehnice – Serviciul Investiții și Administrarea Patrimoniului public și privat al județului, pe unele trasee de drumuri județene pentru verificarea starii plantaților rutiere s-a constatat ca exista un numar stop_coloana însemnat de arbori situați în curbe, care afecteaza vizibilitatea și siguranța circulației. Unii dintre aceștia se afla într-o stare avansata de degradare, afectând liniile telefonice, electrice și periclitând siguranța circulației rutiere. Majoritatea acestor arbori au o vechime de peste 30 de ani, îndeplinidu-și astfel roulul pentru care au fost plantați. În consecința se impune taierea și valorificarea lor prin licitație”, se arata în expunerea de motive a proiectului Consiliului Județean.
Vor fi și alte drumuri “înfrumusețate”
Mircea Ghiurco, directorul Direcției Tehnice, cel care a semnat documentele de defrișare a arborilor, ne-a spus ca vor fi vizate în viitor și alte drumuri județene. “Cu timpul, vom taia toți arborii batrâni de pe drumurile județene. Deocamdata, aceștia au fost marcați de RomSilva și ni s-a dat voie sa-i taiem. Arborii vor fi înlocuiți în viitor cu alții mai tineri. Trebuie sa spunem ca acești copaci sunt batrâni și exista riscul ca ei sa cada pe carosabil, sa produca accidente rutiere sau alte stricaciuni, și nu ne dorim asta”, ne spune Mircea Ghiurco.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *