Primaria Zalau a pus in dezbatere publica un proiect privind adoptarea de catre Consiliul Local a unei hotarari pentru amplasarea la intrarile si la iesirile din municipiul Zalau de indicatoare inscriptionate in trei limbi cu denumirile istorice ale orasului – Zalau, Zilah, Zillenmarkt – si in sase limbi a mesajului “Bine ati venit”, “La revedere!”.
Proiectul de hotarare a fost intocmit si semnat de consilierii locali UDMR, Bogdan Zsolt, Fazakas Nicolae si Lakatos Alexandru. Proiectul va sta 30 de zile in dezbatere publica, dupa care va fi introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local Zalau, unde va fi votat de consilierii locali.
Cei trei consilieri maghiari care au semnat aceasta propunere considera ca fluxul turistilor, convietuirea pasnica a diferitelor comunitati etnice, influenta pozitiva a firmelor mari cu capital strain care activeaza in municipiul nostru justifica amplasarea inscriptiilor trilingve (romana, maghiara, germana) la intrarile si iesirile din oras, respectiv mesajul de bun venit si ramas bun in sase limbi (romana, maghiara, engleza, germana, franceza, iltaliana): Bine ati venit, Isten hozta, Willkommen, Welcome, Bienvenue, Benvenuto, respectiv: La revedere, Viszontlatasra, Auf Wiedersehen, Goodbye, Au revoir, Addio.
Viceprimarul Fazakas Nicolae spune ca s-a propus ca Zalau sa fie scris in trei limbi, romana, maghiara si germana, pentru ca “doar in aceste limbi este cunoscut numele orasului Zalau”.
Legat de alegerea celor sase limbi in care vor fi scrise mesajele “Bine ati venit” si “La revedere”, Fazakas ne-a explicat ca din respect pentru cei mai mari investitori din Zalau s-a ales limba italiana, in semn de recunostinta fata de firma TenarisSilcotub, stop_coloana care are conducere italiana, iar limba franceza, in semn de recunostinta fata de Michelin, conducerea fiind franceza. Limba engleza a fost aleasa pentru ca este cea mai importanta limba de circulatie internationala.
Conform informatiilor de Directia Judeteana de Statistica Salaj, în urma Recensamântului din 20 octombrie 2011, din punct de vedere etnic, populatia Zalaului se prezinta astfel: români 42.967, maghiari 8.662, romi 794, ucraineni 10, germani 27, rusi, lipoveni 5, slovaci 23, italieni 26, ceangai 11, alta etnie 27. Despre 3.642 de zalauani nu se stie ce etnie au.
Dar pentru ca-s de sase ori mai multi decat toti italienii, francezi, englezii, rusii, ucrainienii si slovacii din Zalau la un loc, nu s-or supara oare atatia zalauani romi ca in limba lor nu scriem nici “bine ati venit” nici “la revedere”?
Consilierii UDMR vor cate 15 placute in sase limbi la fiecare intrare in Zalau
