Consiliere și psihoterapie decontate de stat pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist

Consiliere și psihoterapie decontate de stat pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist

Începând cu prima zi a acestei luni, statul decontează o parte din costurile tratamentului de care au nevoie copiii și adulții cu tulburări din spectrul autist.

Se estimează că de acest subprogram, derulat în cadrul programului național de sănătate mintală, ar putea beneficia circa 13.471 copii și 2.660 adulți diagnosticați de medicul psihiatru cu tulburări din spectrul autist.

Copiii și adulții aflați în astfel de situații vor avea acces la maxim două ședințe (de câte 50 de minute) pe zi, în limita a 40-44 de ședințe pe lună, în funcție de numărul de zile calendaristice. Tariful ședinței decontate prin casele județene de asigurări de sănătate este de 135 lei/ședință/50 minute.

Prestatorii de servicii pentru persoanele cu TSA pot avea următoarele specializări: psihologie clinică, psihoterapie, psihologie educațională, psihopedagogie specială, consiliere psihologică.

Astfel, copiii și adulții diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist pot beneficia de servicii de psihoterapie, consiliere psihologică clinică sau consiliere ori intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie, respectiv intervenții psihologice validate științific în tulburări din spectru autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenție personalizat pentru fiecare bolnav.

Subprogramul vizează finanțarea cheltuielilor necesare realizării serviciilor conexe actului medical acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *