Pana in prezent, 460 de salajeni au ramas efectiv fara loc de munca in urma disponibilizarilor, chiar daca patronii au anuntat, pana la sfarsitul lunii ianuarie 2009, un numar mult mai mare – 1074. Somerii rezultati in urma concedierilor colective au dreptul la servicii de preconcediere gratuite din partea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, atat la cererea patronilor cat si a proaspetilor someri. Potrivit directorului executiv adjunct al agentiei, Ileana Sabau, reprezentanti ai AJOFM Salaj au mers la fiecare societate si au oferit informatii despre drepturile celor disponibilizati. Firmele din constructii nu au fost interesate de aceste masuri, intentionand sa-si reangajeze oamenii concediati, incepand cu luna martie.
Pana acum, 202 persoane au beneficiat de serviciile de preconcediere, cele mai multe de la Oviprod SRL – 112, Hacoda SRL – 24 (societati care au anuntat disponibilizari incepand cu aceasta luna). Ceilalti provin de la Prod-Fizes SRL (25), Uzina Electrica (12), Euro Activ (17), si Transilvania Motors (12). „Le oferim informatii privind prevederile legale referitoare la protectia somerilor, la drepturile si obligatiile lor, ii informam despre locurile de munca vacante disponibile, despre eventuale reorientari profesionale in cadrul unitatii care i-a disponibilizat. Totodata, au luat la cunostinta despre cursurile de calificare profesionala ce vor fi organizate in acest an. In situatia in care doresc o calificare intr-un alt domeniu, suntem deschisi sa includem noi cursuri de meserii in programul pentru 2009”, a precizat Sabau.
In luna februarie, sase societati au anuntat ca trimit in somaj, din aceasta luna, peste 270 de persoane. Este vorba de Hacoda SRL care concediaza 24 de persoane, Oviprod SRL care a anuntat 150 dar da afara doar 112 dintre salariati deocamdata, Regina SRL Jibou – 37, Confectia SRL Jibou – 40, Confectii Jibou SA – 15 si Valen Est Surduc – 45 de persoane.
Acum, la inceputul lunii martie, SC Micro SRL, producator de mobila, a instiintat AJOFM Salaj ca din totalul de 197 de angajati vrea sa disponibilizeze 71 spre sfarsitul acestei luni.