decembrie 2, 2022

Consecintele fiscale ale majorarii salariului minim

Incepand cu data de 1 ianuarie 2020 s-a majorat salariul minim brut pe tara la suma de 2.230 lei lunar, fara a include sporuri si alte adaosuri. Salariul minim brut pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, va ramane in 2020 la cuantumul actual de 2.350 de lei.
Important!!! Cresterea salariului minim trebuie comunicata de catre angajatori in REVISAL pana la 31.01.2020.
Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2020, toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii se determina prin raportare la nivelul de 2.230 lei al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Majorarea salariului minim brut pe economie la 2.230 lei va duce la cresterea plafonului in functie de care persoanelor fizice ce obtin venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor, investitii, activitati agricole si alte surse, le poate reveni obligatia de a plati contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate, intrucat aceste plafoane se determina in functie de nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice pentru veniturile estimate.
Contributii sociale obligatorii:
Noul plafon in functie de care se vor stabili aceste obligatii catre bugetul de stat va fi de 26.760 lei (12 salarii minime brute pe economie), contributia de asigurari sociale pentru aceste categorii de persoane fiind de 6.690 lei (26.760*25%) comparativ cu suma de 6.240 lei valabila pentru anul 2019 (crestere cu 450 lei!!!) , iar contributia de sanatate va fi de 2.676 lei (26.760*10%), comparativ cu contributia actuala de 2.496 lei (crestere cu 180 lei!!!).
De asemenea, cresterea salariului minim la 2.230 lei va conduce si la majorarea normelor de venit pentru contribuabilii care obtin venituri din activitati independente impusi pe baza normelor de venit. Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.
O alta consecinta a majorarii salariului minim este cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate, pentru contribuabilii care au mai mult de 50 de angajati si nu angajeaza persoane cu handicap.
Potrivit Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. Daca nu angajeaza persoane cu handicap, platesc lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *