Apa si canalizarea in Cehei si Pusta vale au costat bugetul de stat zeci de miliarde de lei vechi
Introducerea retelei de apa si canalizare in localitatile Cehei si Pusta Vale a reprezentat in acest an unul dintre obiectivele importante pe agenda administratiei locale din Simleu Silvaniei.
Fondurile pentru acest obiectiv de investitii au fost obtinute in baza Ordonantei de Guvern 7 din 2006, cheltuielile totale fiind de aproape 20 de miliarde de lei vechi. „Lucrarile sunt aproape de finalizare fiind executate in proportie de peste 95 la suta, urmand a fi realizate bransamentele”, ne-a declarat primarul Simleului, Septimiu Turcas. Potrivit proiectului, sursa de apa a retelei va fi sistemul centralizat de alimentare cu apa a orasului. Punctul de racordare a fost prevazut de proiectant in zona industriala a Simleului, iar conductele sunt din polietilena de inalta densitate.
In ceea ce priveste reteaua de canalizare menajera, cu o lungime de 8010 metri liniari, aceasta va permite evacuarea apelor uzate inclusiv pentru casele situate mai jos decat canalul colector. Pentru ca acest lucru sa poata fi realizat se vor monta noua microstatii de pompare, iar odata definitivate lucrarile la sistemul de apa si canalizare, edilii se vor ocupa si de amenajarea trotuarelor si a partii carosabile.
Bransamente individuale din banii satenilor
Odata definitivate lucrarile, proprietarii imobilelor din cele doua sate apartinatoare Simleului vor trebui sa plateasca pentru bransamentele individuale. Iar persoanelor in varsta sau celor care nu au posibilitati financiare le va fi foarte greu sa beneficieze de utilitati. „Noi ne-am facut datoria si am adus retelele pana in apropierea caselor. Partea de proiectare si legare la retele, si implicit plata acestor lucrari, revine fiecarui cetatean in parte”, a precizat Septimiu Turcas.