noiembrie 29, 2022

Condamnatii penal nu mai pot fi profesori. Proiect de lege

Profesorii care au condamnari penale nu vor mai putea preda, prevede un proiect de lege inregistrat la Camera Deputatilor pentru dezbatere.
"Nu pot ocupa o functie didactica, didactica auxiliara sau o functie de conducere, de indrumare si de control persoanele condamnate penal definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii.
Nu pot ocupa o functie didactica, didactica auxiliara sau de cercetare persoanele: condamnate penal definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii", prevede proiectul de lege initiat de deputatul USR Cristina Ionela Iurisniti.
In expunerea de motive este prezentat faptul ca profesorii condamnati penal nu mai au legitimitatea sa mai formeze elevii si studentii, in contextul in care "ei insisi s-au indepartat prin comportamentele lor de la acele valori esentiale intr-o societate".
Deputatul afirma ca este esential de inteles faptul ca valorile din invatamant pot deveni realitati sociale numai in masura in care acestea sunt practicate si asumate de cadrele didactice. Ori, o conduita in totala antiteza cu standardele pe care le impune o functie didactica, trebuie sa atraga de la sine interdictia unei persoane de a mai desfasura activitati in sistemul de invatamant.
"Aceasta interdictie reprezinta o garantie cu privire la conduita cadrelor didactice, insa se impun o serie de masuri conjugate care sa ateste ca un cadru didactic, atat la momentul angajarii in sistemul de invatamant, cat si pe tot parcursul carierei didactice se bucura de o inalta conduita, iar modul in care acesta se raporteaza la elevi sau studenti coincide cu standardele impuse la nivel principial de legislatia in vigoare", sustine documentul.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *