Concursul Ecoprovocarea

Sala festiva a Scolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Zalau gazduieste o expozitie inedita de bijuterii si accesorii din materiale reciclabile. Elevii scolii si-au folosit imaginatia si au transformat niste banale agrafe de birou, capace de flacoane, hartie, macaroane, si… te miri ce au mai gasit, in bratari, cercei, lanturi si accesorii originale. „Am vrut sa desfasuram aceasta activitate pentru a le testa colegilor nostri creativitatea si pentru a le arata ca lucrurile de care nu mai au nevoie pot fi folosite intr-un scop util si frumos”, ne spune Bob Eliza Maria, eleva in clasa a VIII-a, unul din cei zece elevi ecoambasadori ai Scolii Gimnaziale „Mihai Eminescu”.

Macaroanele colorate

si apa de pe Terra
Unul dintre cele mai incarcate de semnificatii dintre accesoriile din cadrul expozitiei este un sirag din paste fainoase colorate. Probabil banal la prima vedere, siragul are in spate o poveste menita sa atraga atentia asupra problemei apei potabile la nivel global. „Stim ca resursele de apa potabila sunt limitate, dar nimeni nu constientizeaza la modul real acest lucru. Siragul din paste fainoase se remarca prin culoarea albastra predominanta, printre aceasta strecurandu-se doua macaroane de culoare alba, cateva de culoare gri si cateva de culoare verde. Apa sarata din mari si oceane, neutilizabila, este colorata in albastru. Apa din ghetari, la fel neutilizabila, in alb. Apa subterana in gri. Si ce ramane verde din acest sirag este, de fapt, apa disponibila, apa potabila. In momentul in care elevii au realizat acest sirag, altfel a fost mesajul receptat”, explica Laura Galvascy semnificatia siragului de macaroane.
Scoala „Mihai Eminescu” a organi-zat o serie de activitati de constientizare, printre care amintim campaniile stradale, Ziua Verde (cand elevii si profesorii s-au imbracat in verde in semn de solidaritate pentru mediul inconjurator) si plantarea de puieti de sambata, cand ecoambasadorii si voluntarii au plantat 1.300 de puieti in localitatea Buciumi.
Concursul Ecoprovocarea este organizat de ONG-ul ViitorPlus, in parteneriat cu TenarisSilcotub. La editia de anul acesta, a IV-a, s-au inscris Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” si Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu”. Concursul a inceput in luna noiembrie si se va finaliza luna viitoare. In fiecare scoala s-au desemnat zece elevi si trei profesori ecoambasadori, care organizeaza activitati menite sa atraga atentia asupra importantei mediului inconjurator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *