Pana acum s-au inscris noua echipe, iar organizatorii asteapta concurenti pana in 24 ianuarie

rn

Comuna Nusfalau va gazdui luna aceasta un nou concurs de taiere a porcului. Cei care doresc sa se inscrie o pot face pana pe data de 24 ianuarie, la organizatorul evenimentului, Mihaly Varga. 

rn

Evenimentul a ajuns deja la a 5-a editie si va avea loc in data de 26 ianuarie, in curtea Caminului Cultural din Nusfalau. Acolo, echipele participante isi vor demonstra talentul in sacrificarea porcilor, dar si la prepararea mancarurilor traditionale din carne de porc.
Potrivit viceprimarului din Nusfalau, Torkos Csaba, pana ieri s-au inscris 9 echipe. Vicele spune ca la eveniment vor participa si invitati din strainatate, reprezentanti ai comunitatilor infratite din Slovacia si Ungaria. Anul acesta, ca la fiecare editie de altfel, participantii la eveniment au posibilitatea sa guste din toate bunatatile culinare, vor putea asista la pomana porcului preparat in mod traditional si sa asculte muzica lautareasca, totul gratis.
Startul manifestarii se va da dis de dimineata, la ora 7.30, pentru ca o jumatate de ora mai tarziu, concurentii sa treaca la munca propriu zisa, sacrificarea porcilor.
Pe tot parcursul evenimentului, un juriu de specialitatea va urmari indeaproape interventiile fiecarei echipe, acesta urmand sa puncteze fiecare etapa „a ritualului”, in functie de indemanarea si rapiditatea cu care este executata.
O alta proba a competitiei vizeaza pregatirea de preparate specifice, de la friptura macelarului, la mancarurile traditionale cu varza murata, caltabos si carnati.
Ideea organizarii concursului apartine primarului comunei Nusfalau, Radu Mate, din dorinta de a arata tinerelor generatii felul in care inaintasii lor taiau porcul si preparau carnea intr-un mod sanatos.

rn

„Taierea si prelucrarea porcului in mod traditional, cu caltabos si carnati, cu degustari, cu chef si voie buna asigurat de muzicanti! Va asteptam cu drag sa luati parte la experiente gastronomice
cu familia dumneavoastra!”, este mesajul organizatorilor.
Ultima zi de inscriere este 24 ianuarie, iar cei interesati sunt rugati sa sune pentru informatii suplimentare la Varga Mihály, telefon 0742.085.838.

rn

Programul evenimentului

rn

7:30 – Deschiderea, ocuparea locului
8:00 – injunghierea porcului
8:30 – Prezentarea echipelor
8:30 – 9:00 Parlirea porcului, curatare, transare, degustarea unui vin cald
10:30 – Prezentarea fripturii de macelar, jurizare, mancaruri traditionale cu varza murata
11:30 – Calificare macelar dupa modul de transare si preparare a carnii
13:00 – Degustarea preparatelor cu varza murata, pregatirea caltabosului si carnatului
13:30 – Vizite la echipe vecine
14:30 – Degustarea caltabosului si a carnatului
15:30- Prezentarea calificativelor obtinute