septembrie 24, 2023

Concurenţă pe rămăşiţele din invăţămant

0

Sărăcia ii impinge pe sălăjeni spre un post de profesor slab plătit la marginea judeţului.

Chiar dacă mai sunt doar 45 de posturi vacante in invăţămant, candidaţii s-au adunat in număr mare ieri, incă de la primele ore ale dimineţii, pe treptele Inspectoratului Şcolar Judeţean, in speranţa obţinerii unui post de profesor. Pentru ocuparea celor 45 de posturi din invăţămantul sălăjean a fost organizată o şedinţă publică ieri, conform informaţiilor primite de la Inspectorul Şcolar, Ioan Abrudan. Şedinţele publice vor continua azi şi maine, pană la ocuparea in totalitate a posturilor vacante. “Pană joi, sperăm să fie ocupate toate posturile vacante, pentru că dorim ca orarul şcolilor să fie definitivat pană la sfarşitul săptămanii şi pentru aceasta este nevoie ca toate posturile să fie ocupate”, a precizat Ioan Abrudan. Cele mai multe posturi disponibile sunt la specializarea matematică -12, franceză -4,5, muzică -5,5, franceză-engleză -7. Prioritate pentru ocuparea posturilor au titularii care au participat la concursul de titularizare şi care n-au obţinut pană in prezent niciun post, urmează apoi suplinitorii calificaţi şi cei necalificaţi, precizează Viorel Lungu. Majoritatea posturilor rămase neocupate sunt in mediul rural, la marginile judeţului. Persoanele care au sperat la un post in invăţămant sunt candidaţii care s-au prezentat la concursul de titularizare din 14 iulie 2010 şi care nu au reuşit să se titularizeze pe post. Pe langă aceştia, la repartizarea de ieri s-au prezentat şi candidaţii care au luat note peste cinci la concursul de titularizare de anul acesta, de anul trecut şi din 2008. Şi persoanele care au susţinut examenul din 5-6 august, s-au prezentat ieri la ISJ in speranţa obţinerii unui post de profesor.
Speranţe pentru necalificaţi şi pensionari
Inspectorul Scolar, Ioan Abrudan, e de părere că numărul cadrelor didactice necalificate va fi foarte mic anul acesta şcolar. “Chiar dacă numărul candidaţilor e mai mare decat numărul total de posturi, vor fi locuri, in special in satele izolate, unde niciun profesor nu va dori să meargă. In acele situaţii, posturile vor fi acoperite de profesori necalificaţi şi pensionari”, a precizat Ioan Abrudan.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut