Concert Bródy János, la Zalău

Legendarul artist Bródy János, cel mai prolific muzician al deceniilor rock din Ungaria, cu peste 200 de cântece compuse și peste 800 de texte scrise, concertează la Zalău, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor.

Evenimentul va avea loc în daat de 15 decembrie, de la ora 19:00, iar biletele se pot achiziționa de pe site-ul eventim.ro.

Bródy János este un puternic personaj istoric, militant, ce prin cântecele sale a sprijinit lupta pentru libertate a oamenilor simpli, devenind o figură emblematică a culturii maghiare. Evoluția sa artistică începe în 1964, atunci când s-a alăturat grupului Illés, unde, împreună cu Szörényi Levente, a scris numeroase cântece ce au fost considerate temelia rock-ului maghiar. Inovator, revoluționar prin versurile sale și lider emblematic al trupei Illés, ce deschidea o nouă eră în Ungaria, Bródy a fost o ”busolă” pentru mulți, în acei ani grei prin labirinturile cenușii ale societății comuniste. Prin exemplul său personal a luptat și a apărat curajos libertățile și drepturile omului. În 1973, împotriva sa a fost declanșată o anchetă politică sub acuzația de ”agitație anti-statală”. Sub presiunea ideologică a vremurilor, trupa Illés se desființează în același an. Bródy însă merge înainte și fondează în 1974, formația Fonográf, ce era mai mult decât o trupă, fiind un adevărat atelier de creație artistică. Alături de Fonográf au fost făcute poate cele mai valoroase înregistrări ale solistelor Koncz Zsuzsa și Halász Judit, pe versurile și muzica lui Bródy. Textele sale continuau să fie puternic cenzurate, dar Bródy János a găsit întotdeauna ocazia de a transmite gânduri și emoții libere în melodiile ce se distingeau contrastant de trend-urile și liniile oficiale. Primul său album solo a fost lansat în 1980 sub titlul ”Hungarian Blues” cu melodii de neuitat: Filléres emlékeim – Földvár felé félúton – Mama kérlek. Cel de-al doilea album al său a fost ”Ne szólj sám” în 1984 unde reapare după mulți ani ”imnul” interzis al generației anilor 60, ”Ha én rózsa volnék”.

Turneul din Ardeal de la sfârșitul acestui an 2023, vine să omagieze poate cea mai complexă personalitate maghiară a ultimei jumătăți de veac.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *