Ministerul Educatiei informeaza ca a transmis, vineri, o nota inspectoratelor scolare in care le atentioneaza referitor la obligatia respectarii Legii 329 si la cea de a informa conducerea unitatilor scolare ca zilele libere se vor acorda in 30 noiembrie si in perioada 14-18 decembrie.
Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) precizeaza ca, in urma „consultarilor formale și informale avute in ultima perioada de MECI cu unii membri de sindicat, cadre didactice, parinți și autoritați locale, trebuie respectate mai multe prevederi”.
Una dintre acestea se refera la acordarea de zile libere fara plata in 30 noiembrie, precum și in intervalul 14-18 decembrie, pentru diminuarea cheltuielilor de personal din lunile noiembrie și decembrie 2009. „Inspectoratele școlare județene au obligația de a informa conducerile unitaților de invațamant in legatura cu decizia ministerului și de o a pune in aplicare. De asemenea, trebuie sa se asigure de faptul ca in fiecare unitate de invațamant exista un program pentru recuperarea materiei aferente”, arata MECI.
Federatia Educatiei Nationale (FEN) a precizat, joi, intr-un comunicat, ca, potrivit unei note a MEC – nr. 13.663 din 18 noiembrie – inspectoratele scolare judetene trebuie sa comunice Ministerului Educatiei, pana in 26 noiembrie, masurile stabilite de comun acord de membrii comunitatii scolare pentru aplicarea legii care prevede reducerea cheltuielilor cu 15,5% in noiembrie si in decembrie, potrivit unei note a MECI.
Nota nr. 13.663 din 18 noiembrie modifica o alta, nr. 78.103 din 16 noiembrie, care a nemultumit sindicalistii din educatie. Nota 78.103/16.11.2009 arata ca sefii unitatilor si institutiilor din invatamant preuniversitar de stat au obligatia de a diminua cheltuielile de personal cu 15% in noiembrie si cu 15,5% in decembrie prin aplicarea uneia din trei masuri. Una se referea la acordarea de zile libere fara plata in perioada 21-24 decembrie si respectiv in 28 – 31 decembrie, cea de-a doua viza reducerea programului de lucru fara afectarea normei didactice de predare-invatare, iar ce-a de-a treia se referea la aplicarea unei masuri cu efect echivalent sau care combina cele doua alternative.
In ziua urmatoare, FEN a trimis adresa prin care solicita MECI modificarea Notei 78.103. Sindicalistii sustineau ca zilele libere nu pot fi acordate cumulativ, toate intr-o singura luna, si nici nu pot fi asimilate perioadei de concediu, personalul didactic fiind in concediu in perioada 21- 31 decembrie. De asemenea, sindicalistii spuneau ca nota MECI este in contradictie cu art.10 din Legea 329/2009 care precizeaza ca aceste masuri sunt luate de conducatorii autoritatilor si institutiilor publice.
O zi mai tarziu, MECI a revenit si a trimis o Nota nr. 13.663, arata FEN.