Concedii medicale plătite mai prost din ianuarie

Indemnizațiile acordate în caz de concediu medical vor fi impozitate cu un procent de 10% pentru Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS). Măsura este prevăzută în textul Ordonanței de Urgență nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene.

Începând cu anul 2024, indemnizațiile medicale vor fi impozitate cu o contribuție de 10% pentru CASS. Acest lucru înseamnă că angajații vor primi cu 10% mai puțini bani pe concediile medicale decât înainte, afectând astfel veniturile persoanelor aflate în situații de incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau accidente în afara muncii, precum și în cazuri de maternitate sau îngrijirea copilului bolnav, printre altele.

Atât angajații cu contracte de muncă, cât și persoanele fizice autorizate (PFA), profesioniștii din domeniul liber și chiar și persoanele aflate în șomaj și beneficiarii de indemnizații medicale vor fi afectați de ultimele modificări, indiferent de statutul lor profesional sau de angajare, fiind astfel supuși unei taxări suplimentare.

Cu toate acestea, anumite categorii de indemnizații sunt scutite de acest impozit. De exemplu, indemnizațiile acordate pentru accidente de muncă sau boli profesionale rămân neimpozitate cu CASS, potrivit textului din ordonanță.

Sursa ziare.com

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *