februarie 9, 2023

Pana la data de 30 iunie 2009, sistemul de eliberare a pasapoartelor electronice va fi functional in toata tara, in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2252/2004 al Consiliului Europei din 13 decembrie 2004 privind standardele pentru elementele de securitate si elementele biometrice integrate in pasapoarte si in documente de calatorie emise de statele membre.
Romania, ca stat membru, va produce primele pasapoarte electronice in 2009.
Elementul de noutate consta in introducerea mediului electronic de stocare (cip). Cipul include datele personale existente in fila informatizata: nume, prenume, data nasterii, codul numeric, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetatenia. De asemenea, acesta va contine imaginea faciala si impresiunile digitale a 2 degete pereche de la ambele maini, cu exceptia minorilor cu varsta sub 6 ani si persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibila.
Fata de pasapoartele actuale, care contin 32 elemente de siguranta, pasapoartele electronice vor contine 50 elemente de siguranta. Ca elemente de noutate putem enumera: introducerea elementelor biometrice in cip, iar cipul este introdus intr-o pagina de policarbonat care asigura protectia si securitatea acestuia, garantand totodata autenticitatea, integritatea si confidentialitatea datelor, stema Romaniei in tehnologie intaglio, pagina de policarbonat – continand datele de identificare ale titularului si cipul – pozitionata intre coperta intai (interioara) si pagina 1, cu fotografia in umbra a titularului realizata prin imprimare inkjet, fotografia titularului gravata laser si fotografia in umbra realizata prin perforatie cu laser, numarul pasaportului perforat prin paginile 1-32, inclusiv in coperta a doua, iar in pagina din policarbonat gravat laser, datele informatizate citibile optic (MRZ), banda heliogravata in coperta 1, hartia utilizata cuprinde filigrane in 3 tonuri, firul de brosare este protejat prin modalitatea de coasere, este introdus in coperta insemnul “Uniunea Europeana”, insemnul distinctiv pentru pasaportul electronic.
Valabilitatea pasaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minorii cu varsta sub 6 ani, valabilitatea acestuia este de 3 ani.
Termenul de eliberare va fi de 20 de zile lucratoare.
Contravaloarea pasaportului electronic a fost stabilita de catre Compania Nationala Imprimeria Nationala – S.A. la pretul de 234 lei inclusiv TVA, iar taxa consulara este de 32 lei.Acesta va fi introdus treptat in circulatie. Pentru inceput, doar persoanele domiciliate in judetul Ilfov vor putea solicita emiterea unui pasaport electronic la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple al Judetului Ilfov.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut