septembrie 25, 2023

Comisia Judeteana de Dialog Social intre Administratia Publica, Patronate si Sindicate s-a intrunit in 10.03.2009 in sedinta de lucru, avand pe ordinea de zi dezbaterea principalelor probleme cu care se confrunta sindicatele si patronatele in aceasta perioada si pozitia Comisiei referitoare la concedierile colective anuntate in judetul Salaj.
Prefectul judetului Salaj, dr. Ionel Ciunt a precizat ca doreste consultarea membrilor Comisiei cu privire la posibile initiative legislative, deoarece temele de actualitate privind disponibilizarile din zona sociala impun luarea urgenta de masuri in plan local. Prefectul a prezentat si situatia numarului de someri – 7123 persoane la sfarsitul lunii februarie. Dintre acestia, 6779 provin din mediul privat, iar 1173 au intrat in baza de date in luna februarie. De asemenea, 1041 de persoane cu varsta cuprinsa intre 30 si 39 de ani -30,06%, se regasesc in randul somerilor, categorie de varsta preferata in topul angajatorilor. Rata somajului este de 6,67% in judetul Salaj, cunoscand o crestere cu 0,54% fata de luna ianuarie 2008 si o crestere de 1,85% fata de luna februarie a anului trecut.
Directorul executiv al Agentiei Judetean pentru Ocuparea Fortei de Munca, dl. Pop Mircea a mentionat ca si numarul contribuabililor la fondul de somaj s-a diminuat, iar dinamica pierderii locurilor de munca s-a inrautatit, in prezent inregistrandu-se 25 de locuri de munca pierdute pe zi.
Reprezentantii Directiei de Munca, institutie care inregistreaza contractele colective de munca, au semnalat reducerea numarului de contracte colective de la 160, in 2006 la 140 in 2008. Dl. Ioan Dragusin, reprezentantul UGIR, a propus initierea unor masuri urgente anti-criza, cum ar fi investitiile in infrastructura si capitalizarea bancilor romanesti. Discutiile au continuat cu reprezentantii sindicatului Tenaris, care au precizat ca momentan, sunt 110 disponibilizati, dar a informat autoritatile de gravitatea fenomenului in situatia in care criza si lipsa comenzilor persista.
Prefectul judetului Salaj a concluzionat ca trebuie urgentata punerea in aplicare a unor acte normative care sa vina in sprijinul decongestionarii situatiei, accentuand faptul ca vor avea loc discutii cu parlamentarii din judetul nostru. De asemena, Comisia de Dialog Social se va intruni lunar, pe sectoare de activitate (industrie, invatamant, bugetari).

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut