septembrie 30, 2022

Comuna Hida s-a infratit ieri cu comuna bucovineana Mahala

In Salaj s-a scris o noua pagina de istorie, la implinirea a exact 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Romania

rn

Am aniversat ieri, 28 noiembrie, implinirea a 100 de ani de cand Bucovina s-a unit cu Romania, printr-un eveniment pe masura. La Hida s-a semnat in cadru festiv Acordul de “nfratire si Colaborare intre comuna salajeana Hida si comuna Mahala, din Bucovina.

rn

Evenimentul, initiat si organizat de Graiul Salajului, este un pas important facut in judet in Anul Centenar pentru promovarea romanismului ca fundament al efortului comun pentru o viata mai buna. Si amintim aici ca, in 27 martie, la Badacin, satul lui Iuliu Maniu, am sarbatorit la fel implinirea a 100 de ani de la momentul Unirii Basarbiei cu Romania, prin infratirea dintre comuna natala a marelui nostru inaintas cu comuna basarabeana Razeni.
Ieri, in prezenta unei asistente numeroase, a fost semnat documentul oficial de infratire intre Hida si Mahala, care urmeaza sa fie avizat si de Ministerul de Externe, document care reprezinta concret o punte de legatura ’ntre romanii care traiesc despartiti de granite si care da sansa concretizarii proiectelor comune de dezvoltare.
Este imposibil de descris pentru cei care nu au fost prezenti emotia care a cuprins ieri adunarea din centrul comunei Hida. Cuvantul prin care primarul din comuna Mahala, Elena Nandris, si-a descris bucuria de a fi romanca din Bucovina printre romanii salajeni a fost o adevarata poezie patriotica de la cap la coada. Audienta a aplaudat des ca sa-si poata scutura lacrima din coltul ochilor. Primarul comunei Hida, Dumitru Petrus, a fost si el la inaltimea momentului in care a scris o pagina de istorie prin aceasta infratire; si nu doar ieri, ci in toata aceasta perioada in care a facut pregatiri pentru a gazdui evenimentul. L-am simtit pe tot parcursul acestor pregatiri emotionat ca este parte din reeditarea unirii cu Bucovina.
Parte importanta din acest demers a fost si prefectul Florin Florian, care si-a oferit tot sprijinul si a deschis oficial momentul semnarii Acordului de “nfratire.
Foarte mare contributie la pecetluirea infratirii au avut-o ieri corul copiilor din Hida, cu cantece patriotice, si indragita interpreta din Salaj Alexandra Chira, care i-a invitat prin cantec pe bucovineni sa vina sub tricolor.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.