octombrie 3, 2022

Comuna Hida – cel mai important centru zonal intre Cluj si Zalau

Hida a fost intotdeauna cel mai mare si mai important centru zonal de la Huedin si pana la Jibou, intre Cluj si Zalau. 

rn

Pe vremuri aici era si o judecatorie si un spital. Inainte de revolutie s-a afirmat economic in industria extractiva, cu Mina de la Zaghid, unde lucrau aproximativ 500 de oameni, dar industria mica si comertul erau prezente cu croitorie, moara, targ.
Dupa revolutie, sectorul minier de la Zaghid a disparut, iar comuna s-a adaptat noii economii. Investitori italieni au facut din nou confectii, iar dintr-o fabrica de prelucrare a lemnului s-a dezvoltat o fabrica de mobila, unde acum se fac produse pentru export si unde lucreaza in prezent peste 100 de angajati. O firma care se ocupa cu vospele si pigmenti are, de asemenea, peste 100 de angajati. Comuna are acum aproximativ 600 de salariati, la o populatie de aproximativ 2.800 de locuitori. Comertul s-a dezvoltat bine la Hida si in centrul de comuna este chiar un magazin de tip supermarket.

rn

Istoria locului are peste 700 de ani

rn

Localitatea Hida este mentionata documentar pentru prima data în anul 1333, sub denumirea de sacerdos de Hydalmas, iar exact 400 de ani mai tarziu, in 1733 apare in documente cu numele Hida.
Prima atestare documentara a satului Trestia a fost în 1336, dar numele de Trestie, provenit probabil de la flora întâlnita frecvent pe raza localitatii, se consacra in 1733 si devine Trestia in 1930 Trestia.
Sânpetru Almasului este urmatorul sat atestat, în 1350, cu numele initial Sanctus Petrus. „n 1930 este Sînpetrul Almasului, iar in 1966 Sânpetru Almasului.
Tot in 1350 este atestat pentru prima data si Racâs, cu denumirea poss Rakus, care ajunge Racâs la 1900.
Satul Stupini este pomenit prima data în 1366, drept Fyzes. in 1930 devine Strâmba, iar in 1964 Stupini.
Satul Baica este mentionat pentru prima data în 1396 ca Banika si devine Baica in 1930.
Satul Miluani este mentionat în 1461 census quiquagesimalis de Miluan, iar din 1930 este Miluani.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.