noiembrie 29, 2022

Comuna Crişeni ţine in beznă şi mizerie marile intreprinderi care-i fac bugetul frumos

Comuna Crişeni este un dintre cele mai bogate unităţi administrativ teritoriale din mediul rural al Sălajului, tocmai datorită faptului că intri în comună când nici nu apuci bine să ieşi din Zalău. Motiv pentru care multe firme importante şi-au ridicat aici importante unităţi de producţie. Pe teritoriul comunei funcţionează 15 întreprinderi mari. Mai multe, de pildă, ca în oraşele Cehu Silvaniei sau Jibou. Taxele şi impozitele percepute de administraţia locală situează Crişeniul în fruntea topului privind veniturile la bugetul local. Din acest buget, Primăria Crişeni a putut să asfalteze uliţele din cele trei aşezări ale comunei, a realizat aducţiunea de apă, a modernizat sistemul de iluminat stradal. Numai că edilii Crişeniului “au uitat” chiar de cei de la care vin banii care îi constituie acest buget generos. 

De multă vreme se plâng patronii câtorva firme importante de pe strada Abatorului din Crişeni de faţa întunecată a acestei zone din localitate, o zonă de altfel centrală. Strada Abatorului porneşte din drumul naţional 1 H şi merge spre vest pe o lungime de mai bine de un kilometru. Aici îşi desfăşoară activitatea agenţi economici importanţi pentru economia judeţului, dintre care amintim Confrig, Universal, Murata Impex, Hacoda, Agro Prod Asos, Ghimar, Perena Prod. Iată şapte firme care aduc la bugetul local saci de bani într-un an. Ei bine, strada nu are nicio sursă de iluminat pe timp de noapte, la margineas carosabilului sunt dese şi imense gropi, noaptea haite de câini împânzesc “uliţa”, iar din lipsă de canalizare toate mizeriile se adună în valea din apropiere, viciind aerul.
În urmă cu mai bine de un an, la Primăria Crişeni a fost depusă o sesizare, arătând starea de fapt a străzii: lipsa iluminatului pune în pericol integritatea persoanelor care lucrează în schimburi prelungite, câinii au devenit un pericol mai ales după ce se întunecă, gropile de pe marginea asfaltului creează probleme mijloacelor de transport. Primăria nu a dat niciun răspuns, dar nici deficienţele nu s-au remediat. Managerii intreprinderilor sunt nemulţumiţi de faptul că asfaltarea străzii nu a continuat până la final, că porţiunea de drum neasfaltat este aproape imposibil de parcurs cu mijloace auto din cauza denivelărilor şi a gropilor imense, că valea pute ca un stop_coloana hoit, că haitele de câini îi determină pe paznicii de noapte să nu iasă în stradă, dar şi că nu există iluminat pe marginea străzii, care după apusul soarelui cade într-o beznă totală. Persoanele care lucrează în schimbul doi, şi nu numai, orbecăiesc prin întunericul nopţii, ducând în spate spaima de câini. “Şi ce bani frumoşi intră în bugetul primăriei după firmele noastre”, spune oftând unul din manageri.

Primăria spune că ştie, că face…

La Primăria comunei Crişeni l-am găsit pe viceprimarul Vasile Bogdan, care, după detronarea lui Maior Andrei, ţine locul de prim-edil. Spune că ştie de situaţia de pe strada Abatorului şi confirmă că există într-adevăr sesizări în acest sens înregistrate la primărie.
“Iluminatul stradal s-a deteriorat odată cu reabilitarea celor două poduri. Avem în vedere acest lucru şi încercăm să găsim o soluţie pentru iluminarea străzii Abatorului”. Nu ne-a spus când, dar ştim că sesizările la primărie sunt vechi de mai biune de un an. Dacă firmele care îşi au sedii şi puncte de lucru pe strada Abatorului nu ar plăti impozitul la timp, ci cu întârziere de un an, cum ar arăta bugetul primăriei şi comuna?

Sute de oameni merg la muncă pe o stradă pe care se simt în pericol

Am trecut şi noi pe strada Abatorului din Crişeni pentru a constata veridicitatrea petenţilor. Deşi strada este asfaltată, pe alocuri şi-au făcut loc în asfalt gropile. Nu multe şi nu mari, deocamdată, dar viitorul le stă în faţă. După vreo 500 de metri începe dezastrul. Drumul nu mai este asfaltat. Bălţi, gropi, buruieni pe margini. Este domeniu public şi numai primăria are atât dreptul, cât şi obligaţia de a îmbunătăţi lucrurile. De-a lungul străzii, nici un bec. Câini n-am văzut decât doi. Haitele se adună după căderea întunericului. Muncitorii ne spun însă că e riscant să circuli pe această stradă după ce se lasă amurgul.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *