februarie 5, 2023

Compania de Apă își automatizează activitatea în mai multe localități din Sălaj

Joi, 25 noiembrie, la sediul Companiei de Apă Someș S.A. a avut loc semnarea contractului de produse „CP1Extinderea sistemului SCADA, derulat în cadrul proiectului major de investiții implementat de operatorul regional pentru județele Cluj și Sălaj, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare – POIM 2014-2020.

Contractul are o valoare de 6.017.000 lei fără TVA, și o durată de execuție de 15 luni, obiectivul general fiind furnizarea, montarea și asigurarea funcționării echipamentelor necesare extinderii sistemului SCADA existent la nivelul ariei de acoperire din județele Cluj și Sălaj a Companiei de Apă Someș S.A., inclusiv integrarea facilităților respective în sistemul de automatizare existent.

SCADA este un sistem de monitorizare și control care permite automatizarea proceselor aferente tratării, transportului, înmagazinării și distribuției apei potabile, respectiv a proceselor aferente colectării și epurării apelor uzate. Datele furnizate automat de obiectivele Companiei din aria regională dotate cu SCADA sunt transmise către dispeceratele societății, permițând astfel monitorizare și control operativ al funcționării  sistemului de alimentare cu apă și de colectare-epurare ape uzate.

Prin acest Contract, un număr de 90 de obiective locale din aria deservită de Companie din județele Cluj și Sălaj vor fi integrate în sistemul SCADA existent deja, obiective care vor fi echipate și cu sisteme de transmitere a datelor la distanță (RTU).

Extinderea sistemului SCADA va integra noile obiective ale infrastructurii de apă-canal cu Dispeceratele regionale Cluj și Zalău, respectiv Dispeceratele locale Dej, Gherla, Huedin, Șimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei și Jibou.

Acest contract, ca de altfel întregul Proiect Regional din cadrul POIM 2014-2020, contribuie semnificativ la dezvoltarea socio-economică a ariei deservite de Compania de Apă Someş S.A., la asigurarea unui nivel crescut de sănătate și confort pentru populație în condiții de siguranță, la reducerea poluării mediului prin eliminarea descărcării apei uzate neepurate sau insuficient epurate, la reducerea costurilor prin eficientizarea operării precum și la eliminarea vulnerabilităților prezente în particular ale sistemelor alimentate din surse locale, susceptibile a fi afectate de fenomenele extreme ce însoțesc schimbările climatice, afirmă, într-un comunicat de presă, reprezentanții Companiei de Apă Someș S.A..

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020, are o valoare totală de 1.640.654.623 lei (fără TVA). Finanțarea investiției se face astfel: 92,18% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13% bugetul de stat şi 2% bugete locale. Cofinanțarea Proiectului este asigurată astfel: 6% prin credit bancar contractat de către Compania de Apă Someș S.A., iar restul de 1.82% este asigurată de la bugetul de stat.

Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății populaţiei și asigurarea colectării și epurării apelor uzate.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut