octombrie 7, 2022

Comisia Europeana se asteapta la noi scumpiri în România, din cauza inflatiei, si la incetinirea economiei

Comisia Europeana a emis ieri la Bruxelles prognoza intermediara de vara, in care estimeaza ca preturile vor continua sa creasca in Romania, iar cresterea economica da semne de incetinire, pe fondul scaderii consumului populatiei.

rn

Comisia Europeana a revizuit în scadere estimarea pentru cresterea economica din România la 4,1 la suta în anul 2018, dupa ce în prognoza de primavara, din luna mai, estima ca economia României avea sa urce cu 4,5 la suta în acest an.
Încetinirea economiei României de la o crestere de 6,9% în anul 2017 la 4,1% în 2018 este pusa de Comisie pe seama scumpirilor, care a determinat populatia sa consume mai putin.
„Boomul economic românesc a început sa înceteze. Dupa atingerea unui vârf de dupa criza, de 6,9% în 2017, cresterea produsului intren public real a încetinit la 4% în trimestrul I al anului 2018. Principalul motor al încetinirii a fost o contractie a consumului privat”, spune Comisia Europeana in noua prognoza
În 2018, inflatia medie ar urma sa creasca la 4,4% în 2018, urmand sa fie insotita de scumpiri, conform prognozei CE.
„Dupa doi ani consecutivi de scadere a preturilor de consum, inflatia a redevenit pozitiva în 2017. Inflatia a început sa accelereze în a doua jumatate a anului 2017, în principal din cauza cresterii preturilor la alimente si energie, si a crescut la începutul lui 2018, pentru ca efectul reducerilor de taxe din 2017 a disparut”, explica Bruxelles-ul.
De asemenea, Comisia Europeana apreciaza ca efectul cresterilor de salarii decise de Guvern pentru bugetari, precum si cresterea salariului minim net pe economie de la 1 ianuare 2018 va fi estompat de scumpiri, ca urmare a inflatiei ridicate.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.