noiembrie 26, 2022

Comisia Europeana propune cresterea cu 50% a finantarii UE pentru programele apicole din urmatorii trei ani

Numarul stupilor si cel al apicultorilor din Uniunea Europeana au crescut de-a lungul anilor, ceea ce a condus la o crestere cu 16% a productiei de miere a UE in perioada 2014-2018, potrivit raportului privind punerea in aplicare a programelor apicole din UE.
Potrivit Agrointel.ro: "Sectorul apicol este crucial pentru agricultura si pentru biodiversitate in general. Trebuie sa incurajam apicultorii din intreaga UE, motiv pentru care sustin ferm sporirea de la 120 de milioane de euro la 180 de milioane de euro a finantarii din partea UE pentru programele apicole pentru urmatorii 3 ani, ca parte a propunerii Comisiei privind urmatorul buget alocat agriculturii", a declarat comisarul pentru agricultura, Janusz Wojciechowski.
In UE sunt 17,5 milioane de stupi, gestionati de 650 000 de apicultori. Productia de miere a Uniunii a fost de 280.000 de tone in 2018, ceea ce face din Uniunea Europeana al doilea producator de miere din lume, dupa China. UE cofinanteaza programe apicole elaborate la nivel national in cooperare cu sectorul apicol, in scopul imbunatatirii conditiilor pentru sectorul respectiv si a comercializarii produselor acestuia. Programele se desfasoara pe parcursul unor perioade de câte trei ani, in perioada 2017-2019 fiind pusa la dispozitie o contributie anuala din partea UE de 36 de milioane de euro, dublata de fonduri nationale.
Pentru perioada 2020-2022, contributia anuala a UE a fost majorata de la 36 de milioane de euro la 40 de milioane de euro. Bugetul alocat pentru fiecare stat membru este bazat pe numarul de stupi notificat catre UE.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *