octombrie 3, 2022

Comisia Europeana este de acord sa dea direct judetului Cluj banii pentru construirea spitalului regional

Presedintele Consiliului Judetean Cluj va apela la omologul sau salajean, Tiberiu Marc, sa sustina proiectul alaturi de ceilalti sefii de consilii judetene din regiunea nord-vest

rn

Comisia Europeana da oficial unda verde Consiliului Judetean Cluj sa construiasca spitalul regional, daca si guvernul, care a intarziat proiectul, va fi de acord ca judetul sa devina titular de proiect, in locul Ministerului Sanatatii, pentru finantarea din fonduri europene.
Consiliul Judetean Cluj ar urma sa primeasca direct banii europeni pentru construirea spitalului regional, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise. Aceta spune ca va incerca acum sa mobilizeze toti presedintii de consilii judetene din regiunea nord-vest sa sustina acest proiect si sa ceara guvernului sa cedeze Consiliului Judetean Cluj rolul de beneficiar al proiectului, in conditiile in care "spitalul regional este construit pentru regiunea nord-vest". Mai ales ca, spune el, Guvernul "vrea sa amâne inceperea constructiei pâna in 2025".
Consiliul Judetean Cluj a primit marti raspunsul Comisiei Europene la solicitarea transmisa in decembrie 2018 de a deveni titular de proiect, in locul Ministerului Sanatatii, si a primi direct banii europeni pentru construirea spitalului regional.
"Am facut o solicitare catre Comisia Europeana in decembrie si am solicitat sa ne comunice daca Consiliul Judetean Cluj poate sa fie titular de proiect si daca putem sa obtinem noi direct banii europeni pentru spitalul regional. Comisia Europeana ne-a raspuns, prin adresa de astazi, ca da, puteti sa fiti titular, sunteti eligibili, cu o singura conditie: ca si Guvernul României sa doreasca asta si anume Guvernul sa modifice ghidul. Este o problema interna a tarii dumneavoastra, daca Guvernul doreste sau nu sa modifice ghidul, iar daca Guvernul doreste sa modifice ghidul, Comisia Europeana este de acord ca si consiliile judetene sa fie titulari de proiect, sa primeasc bani europeni", spune Alin Tise.
"Am primit acest raspuns si voi face o adresa prin care voi cere tuturor consilierilor judeteni sa isi insuseasca aceasta solicitare, voi cere oficial modificarea ghidului de catre Guvern, in asa fel incât noi sa putem deveni titulari si voi face o adresa catre toti presedintii de consilii judetene din regiunea nord-vest pentru ca spitalul regional este construit pentru regiunea nord-vest si sa se implice si ei sa sustina acest proiect, ca sa putem deveni noi titulari si sa putem trage bani europeni in mod direct", a mai precizat Alin Tise.

rn

Clujul vrea aa-si inapoi de la Ministerul Sanatatii terenul
pe care l-a cedat gratuit si total degeaba pentru spital

rn

Presedintele Consiliului Judetean Cluj acuza Guvernul României ca "a decis deja sa duca proiectul in exercitiul financiar 2021 – 2025, asta inseamna ca pâna in 2025 nu se va incepe construirea acestui spital. Este o incercare de a duce proiectele dupa 2021, din cauza ca Guvernul nu mai are bani de co-finantarea proiectelor."
"Pâna la urma, este asa de important cine face spitalul?", se intreaba presedintele Consiliului Judetean Cluj.
Alin Tise precizeaza ca terenul pe care se construieste era proprietatea Consiliului Judetean si ca acesta a fost predat cu titlu gratuit Ministerului Sanatatii, tocmai pentru a se face spitalul
"(…) dar daca ei tot amâna, atunci eu nu mai am niciun interes sa dau acest teren gratuit si ei sa amâne inca 5 ani – 10 ani pâna vor construi spitalul. Scopul pentru care s-au predat aceste terenuri a fost acela de a se incepe constructia spitalului acum, nu peste 5 ani sau peste 7 ani", spune presedintele Consiliului Judetean Cluj.

rn

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, spune ca guvernul
a amanat constructia spitalelor ca sa le faca mai ieftin

rn

Spitalele regionale (Iasi, Craiova si Cluj) ar urma sa fie construite dupa anul 2021, insa cu un procent mai mare de co-finantare din fonduri europene, România solicitând o majorare a procentului de co-finantare din bani europeni, in exercitiul financiar 2021 – 2027, de la 50% la 85% – este explicatia ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, pentru amânarea proiectelor celor trei spitale.
"Nu s-a intârziat pentru ca n-a vrut Guvernul sau n-a vrut Ministerul Sanatatii, ci pentru ca exista niste proceduri pe care acesti consultati le-au respectat si pe mine ma mâhneste ca anumite comunitati locale care nu au fost atât de implicate spun ca Ministerul Sanatatii si Guvernul nu vor", sustinea ministrul Sanatatii, in decembrie 2018.
Constructia celor trei spitale regionale ar urma sa inceapa "pe exercitiul financiar 2021 – 2027, solicitând o majorare a procentului de co-finantare a Uniunii Europene, de la 50% la 85%. Eu spun ca este un lucru foarte bun si ca aceste spitale sunt tot mai aproape de certitudine, pentru ca si sursa de finantare este foarte clara in acest moment", mai spunea atunci Sorina Pintea.
Ministrul Sanatatii mai spunea, in decembrie anul trecut, ca valoarea unui spital regional este de 400 de milioane de euro – constructie plus dotare. In 2014, când s-au cerut bani europeni pentru spitale regionale, s-au cerut doar pentru constructie – co-finantarea României fiind de 50% si co-finantarea Europei de 50%.

rn

Doi fosti vicepresedinti ai Consiliului Judetean
Salaj spun ca ar fi o nebunie ca administratia
judetului nostru si guvernul sa nu sustina Clujul

rn

Am solicitat ieri presedintelui Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, sa ne spuna in ce masura considera oportuna alocarea fondurilor europene direct Clujului si nu prin guvern, dar nu am primit un raspuns pana la inchiderea editiei.
Si-au exprimat in schimb opiniile doi fosti vicepresedinti ai Consiliului Judetean Salaj.
Fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Salaj din perioada 2004 – 2016 Tiberiu Csoka, de la UDMR, spune ca trebuie sa fi nebun sa nu vrei spital regional la Cluj.
"Prin hotarare CJ se aproba exact ce se solicita prin acest program. Si noi ar trebui sa contribuim. Trebuie sa fie cineva nebun sa nu vrea spital regional la Cluj", ne-a declarat Tberiu Csoka, actual consilier judetean UDMR.
Fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Salaj in perioada 2012 – 2016, Valer Crisan, acum presedinte ALDE Salaj, spune ca nu trebuie sa existe niciun impediment din partea Consiliului Judetean Salaj sau a Guvernului pentru construirea acestui spital regional.
"Din punctul meu de vedere, nu ar trebui sa existe nici un impediment din partea Consiliului Judetean Salaj in privinta emiterii unui acord favorabil in vederea implementarii acestui proiect. Parerea mea, in aceeasi logica favorabila edificarii si punerii in aplicare a acestui proiect, consider ca se impune adoptarea acestor modificari de catre Guvernul Romaniei, raportat la beneficiile edificarii acestor spitale regionale", ne-a declarat Valer Crisan, actual sef de cabinet al secretarului de stat salajean Calin Fort.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.