Cretu spune ca guvernarea PSD – ALDE a minimizat eforturile celor care au încercat sa ajute România de la Bruxelles, culminând cu atacuri si jigniri personale la adresa ei si a altor membri din Comisia Europeana

rn

Comisarul pentru Politica Regionala din Comisia Europeana, Corina Cretu – cu ale carei origini in comuna Napradea salajenii se mandresc – a anuntat joi, la Cluj, ca se delimiteaza categoric de actuala conducere a PSD, partidul din care a facut parte, si va candidat la alegerile europarlamentare din partea partidului fostului premier Victor Ponta.

rn

"Candidez pentru alegerile PE din partea Pro România, care are un proiect ambitios de dezvoltare a României, cu oameni competenti si profesionisti. Am fost si ramân o social-democrata europeana convinsa si cred ca singura sansa de dezvoltare a României este în interiorul unei UE puternice si echitabile, unde ne trebuie aliati si prieteni si cred ca aceasta tactica de atac din partea noastra ne va costa pe toti. Vreau sa va spun ca cred ca lumea cunoaste ce am facut, (…) tot ce am facut a fost pentru România si români si îmi doresc sa fac acest lucru si în continuare. (…) Îi respect, în continuare, pe membrii PSD, dar îi rog sa înteleaga ca aceasta decizie a mea este o delimitare clara de actuala conducere a acestui partid, care, stiti foarte bine, în ultimii ani a minimizat munca si eforturile noastre, a celor care am încercat sa ajutam România din afara, culminând cu atacuri si jigniri personale la adresa mea si a colegilor din Comisia Europeana", a spus Corina Cretu.

rn

Cretu a dat anul trecut alarma ca pierdem
miliarde cu care am fi putut face infrastructura

rn

Din ianuarie 2018, Corina Cretu, in calitate de comisar european, a avertizat, ca România risca pierderea unor fonduri europene importante, daca nu face eforturi "majore" pentru aborbtia acestor bani.
Conflictul dintre Corina Cretu si PSD a izbucnit violent in primavara anului trecut, cand PNL a dezvaluit, pe 14 mai, ca Cretu a transmis guvernului PSD – ALDE condus de Dancila o scrisoare în care aceasta se declara "extrem de îngrijorata" cu privire la planificarea si implementarea proiectelor de infrastructura de transport care sunt cofinantate de Fondul de coeziune si de Fondul european de dezvoltare regionala (FEDER) în România. Era vorba de multe miliarde de euro alocate Romaniei pentru infrsatructura, bani pe care guvernul PSD – ALDE nu s-a obosit sa ii acceseze.

rn

Guvernul Dancila prefera parteneriatul
public privat in locul banilor de la UE

rn

In timp ce Corina Cretu insista ca miliardele pentru Romania se pierd, guvernul Dancila elabora planuri pentru autostrazi in parteneriat public privat, in loc sa ia banii gratis de la UE. Comisarul european avertiza din nou ca preocuparea principala a autoritatilor române ar fi trebuit sa fie atragerea banilor europeni si nu încheierea de parteneriate public-privat. Si asta pentru ca prin aceste parteneriate se cheltuie bani de la buget.
"Eu as merge pe o accelerare a cheltuirii banilor europeni si sa vorbim despre aceste parteneriate public-privat – pentru care statul va plati, cetatenii vor plati – dupa ce ne vom cheltui alocatia pe care o avem. Avem miliarde de euro care asteapta la Bruxelles", spunea Corina Cretu.

rn

Din banii UE nu se poate fura, din parteneriatul
public privat se poate, sublinia Basescu

rn

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, explica atunci logica parteneriatelor public privat.
"În parteneriatul public – privat poate fura aproape necontrolat si constructorul care finanteaza investitia prin credite comerciale si compania beneficiara care trebuie sa acopere din bugetul de stat sumele neîncasate lunar sau trimestrial din taxele de autostrada, în timp ce utilizatorul de autostrada (conducatorul auto) plateste taxe de acces nepermis de mari si uneori din ce în ce mai mari. Basescu mai spune ca decidentii politicii vor parteneriat public – privat, desi România are la dispozitie miliarde de euro, bani nerambursabili de la Uniunea Europeana pentru dezvoltarea infrastructurii, ca sa-si satisfaca "clientela" din teritoriu", spunea Basescu..

rn

 Corina Cretu a pus piciorul in prag PSD-ului

rn

Comisarul european Corina Cretu s-a aratat extrem de suparata, in octombrie anul trecut, pe guvernul de la Bucuresti. Într-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, aceasta i-a transmis raspicat ca exista bani pentru investitii în infrastuctura, însa România nu vine cu proiecte. Corina Cretu s-a referit la autostrada Iasi-Târgu Mures, care este o prioritate pentru Comisia Europeana, dar pe care guvernul tarii noastre nu vrea sa o faca pe bani europeni. În plus, Corina Cretu a spus ca s-a saturat de insultele venite din partea executivului de la Bucuresti, care facea presiuni pentru a o reduce la tacere.
In noiembrie 2018, Comisarul european Corina Cretu se arata dezamagita de atacurile la adresa sa din interiorul PSD, "partid caruia i-a dedicat 30 de ani din viata".
In decembrie, Comisarul european Corina Cretu, a declarat la Cluj, la un eveniment dedicat Centenarului, ca România nu are voie sa iasa de pe drumul european, indiferent de greutati.

rn

Cine sunt cei trei salajeni
candidati la europarlamentare,
Cretu, Ciolos si Buda

rn

Comisarul european Corina Cretu, cu origini in comuna Napradea, va fi candidat din partea Pro Romania, partidul infiintat de fostul premier Victor Ponta, cel care a si propus-o pentru postul de comisar european. A inceput politica la 22 de ani si a devenit consilier la presedintie pe vremea lui Ion Iliescu. "De 12 ani sunt la Bruxelles. Am inceput ca observator, dupa aceea doua mandate de parlamentar european, vicepresedinte al Parlamentului european, de cinci ani aproape comisar european. Cred ca este firesc sa-mi folosesc aceasta experienta acumulata la nivel european. Cred ca o pot folosi, ajutand Romania mult mai mult de la Bruxelles din calitate de parlamentar", a spus recent Corina Cretu.

rn

Daniel Buda, presedintele PNL Cluj, cu origini in comuna Romanasi, si-a anuntat anul trecut in septembrie candidatura pentru un post de europarlamentar la urmatoarele alegeri europarlamentare, ce vor avea loc in 26 mai 2019. Daniel Buda a fost ales europarlamentar in mai 2014 pe listele Partidului Democrat Liberal si este membru in Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Presedintele Partidului PLUS+, Dacian Ciolos, fost premier al Romaniei, nascut la Zalau, dar cu origini in comuna Pericei, unde il mai are pe bunicul sau si unde vine adesea in vizita. Dacian Ciolos are 47 de anii. A facut un master la École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier, pentru ca apoi sa obtina si un doctorat la Institutul National de Cercetari Agronomice din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier. In perioada 2010 – 2014, Dacian Ciolos a fost Comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare Durabila, coordonand reforma Politicii Agricole Comune pentru 2014 – 2020.

rn