noiembrie 29, 2022

Comisarul european Corina Cretu a adus ieri la Zalau know-how despre fondurile europene

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a fost ieri in vizta oficiala in Salaj – la Zalau si Jibou.

rn

De la ora 11.00 s-a intalnit cu primarul municipiului, Ionel Ciunt, cu presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, cu prefectul Florin Florian. “ntalnirea a avut loc cu usile inchise, nefiind permis accesul presei.
Primarul Zalaului spunea anterior ca ii prezinta comisarului european problema proiectului de aductiune de apa si canalizare, un proiect comun al udetelor Cluj si Salaj, propus Comisiei Europene pentru finantare. Edilul spunea ca acest proiect este important, deoarece, daca ar fi implementat, ar fi realizate lucrari de canalizare pe toate strazile Zalaului care nu au in prezent aceasta infrastructura.
"Am avut o întâlnire foarte buna, la Zalau, cu d-nul Ioan Ciunt, primarul orasului, d-nul Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, d-nul Florin Florian, prefectul judetului si cu d-na Rovana Plumb, ministrul delegat pentru fonduri europene, pe tema atragerii fondurilor europene. În calitate de Comisar european pentru politica regionala, sunt foarte fericita sa ma pot întâlni cu actorii principali în procesul de implementare a Politicii de coeziune. Regiunea Nord-Vest a fost una din regiunile campioane în absorbtia fondurilor alocate prin FEDR în cadrul Programului Operational Regional în perioada de programare anterioara, ajungând pâna la 90 la suta (407 milioane EUR din cele 452 de milioane EUR alocate). Investitiile cu cele mai bune performante au fost cele pentru IMM-uri (absorbtie de 133 !), investitiile sociale si în infrastructura rutiera (drumuri judetene)", a spus Corina Cretu dupa intalnirea cu alesi locali si judeteni.
De la ora 14.15, Corina Cretu si ministrul pentru fonduri europene, Rovana Plumb, s-au intalnit cu cetatenii, in incinta Cladirii Transilvania Zalau. Dialogul a avut ca tema "viitorului Europei si al politicii de dezvoltare regionala". Cele doua doamne au raspuns intrebarilor venite de la cei prezenti, oameni de afaceri, reprezentanti ai administratiei publice locale si ai institutiilor publice, dar si unor intrebari venite din mediul online, dialogul de la Zalau fiind transmis online – a fost inlusiv tradus in limba engleza – pentru ca responsabilii Uniunii Europene sa afle care sunt nevoile de finantare europeana din Salaj si din Romania.

rn

Corina Cretu spera ca Salajul
va avea autostrada pana in 2020

rn

La intrebarea venita din public referitor la situatia tronsonului Nadaselu – Suplacu de Barcau din autostrada Transilvania, cel care ar trebui sa raverseze Salajul, Corina Cretu spune ca, pe hartie, va trece autostrada prin Salaj in 2021, dar ca personal nu poate merge cu proiecte la Uniunea Europeana, ci aceste proiecte trebuie sa vina dinspre Romania.
"Autostrada Transilvania are o istorie foarte lunga. Au fost semnate contractele in 2003. Am abordat cu domnul ministru al transporturilor tronsonul Nadasel – Suplacu de Barcau. Am inteles ca pe hartie acest tronson ar trebui sa fie finalizat in 2021, dar eu sper sa fie finalizat pe programul de finantare 2014 – 2020, asa m-a asigurat domnul ministru. Autostrada Transilvania este foarte importanta si pentru Uniunea Europeana. Cand vine vorba de infrastructura, este singura veriga lipsa intre Roterdam si Constanta. Depinde si de compania nationala (CNAIR – n.r.) si de companiile care efectueaza lucrarile cat sunt de serioase. Am avut cazuri in care s-au platit studii de fezabilitate care au expirat, de contracte de investitii care s-au reziliat. Nu trebuie sa punem viteza inaintea calitatii. Banii sunt la Bruxelles pentru aceasta autostrada. Va asigur ca supararea noastra este comuna, ca sa zic asa", a spus comisarul european.

rn

Birocratia pune piedica accesarii
de fonduri europene pentru dezvoltare

rn

O problema ridicata de un investitor din Salaj a fost birocratia excesiva in atragerea fondurilor europene. Acesta a dorit sa construiasca o pensiune in statiunea Boghis, cu fonduri europene, dar a pierdut "trenul" banilor europeni pentru ca ministerul "a schimbat regula in timpul jocului".
Corina Cretu a raspuns ca stie aceasta problema si a cerut Guvernului simplificarea procedurilor, pentru ca UE nu a cerut mii de pagini de documente pentru un proiect.
"La regulile europene, Romania a adaugat o birocratie excesiva. Este singura tara in care pentru un proiect trebuie completate 5.000 de pagini. Acest lucru este foarte rau. Am aflat de la presedintele Consiliului Judetean ca a fost nevoie de 15.000 de pagini pentru un proiect la Consiliul Judetean. Cred ca cel mai mare timp trebuie alocat implementarii proiectelor si nu depunerii documentatiilor. Sunt constienta ca accesarea fondurilor europene a devenit un proces foarte complex. Nu cred ca putem merge mai departe cu aceste suspiciuni la adresa aplicantilor. Crearea unui climat prietenos cu investitorii, pentru mine este o prioritate. Agroturismul este unul dintre atuurile Salajului. Asa cum branza feta este produsul Greciei, asa am primit de la domnul prefect un proiect pentru promovarea agroturismului in judetul Salaj. Trebuie sa gasim o modalitate intre a accesa proiectele europene si a controla implementarea lor", a spus responsabilul european.
Corina Cretu a subliniat ca la 4 la suta din valoarea fondurilor europene contractate au fost probleme, din care 0,8 la suta au fost fraude, iar restul probleme din cauza necunoasterii legislatiei.

rn

Inca nu stim cum vom integra
imigrantii in saracia din Salaj

rn

Intrebata cum poate sprijini Uniunea Europeana Romania si zona de Vest a tari pentru a face fata migrantilor despre care se vorbeste ca vor fi relocati in Salaj si in judetele vecine, in conditiile in care judetul se confrunta deja cu o criza de locuri de munca, saracie si multi asistati social, Corina Cretu a spus ca este o problema la care inca se cauta solutii si in alte state dezvoltate de la nivel european si ca sunt fonduri disponibile pentru integrare prin educare si reconvesie profesionala.
"Am spus ca este nevoie de schimbarea programelor operationale. Multe state au schimbat aceste programe operationale. Avem un fond pentru migranti, iar fondul social si cel de dezvoltare regionala vin in sprijinul asigurarii infrastructurii mobile, a spitalelor, pentru invatarea limbii tarii respective. Nu am primit inca o astfel de solicitare din partea Romaniei. Consider ca este foarte important sa evitam ghetourile si radicalizarile. Este nevoie de accesarea de fonduri europene pentru reconversie profesionala pentru training. Este un subiect sensibil in Romania, dar trebuie sa fim solidari cu celelalte state ale Uniunii Europene. Am creat o retea a primarilor care se confrunta cu aceasta problema. Este de datoria noastra sa ajutam aceste centre. Dincolo de deciziile politice, autoritatile locale sunt primele care trebuie sa ia masuri urgente in astfel de situatii", sustine comisarul european.

rn

Comisar european in vizta la Eden

rn

Comisarul european Corina Cretu a vizitat ieri dupa amiaza o societate comercianla din Jibou care a accesat proiectul cu finantarea europeana "Crearea capacitatii de cazare si diversificarea serviciilor firmei Super Max SRL Jibou. Este vorba despre pensiunea Eden, sau Baile din Jibou.
Dupa Jibou, Corina Cretu a plecat sa viziteze Spitalul Municipal Dej, reabilitat cu fonduri europene, iar de acolo a plecat la Cluj, unde azi are o intalnire importanta cu autoritati regionale si nationale pe tema simplificarii absorbtiei si specializarii inteligente în domeniul fondurilor UE.

Furtuna de duminica a lasat-o
pe Cretu fara curent si fara apa
la Napradea, in casa tatalui ei

rn

Toata zona rurala a ramas fara apa, ceea ce este inadmisibil pentru secolul XXI", spune comisarul european

rn

Intalnirea de ieri de la Zalau a fost deschisa cu un moment de reculegere in memoria celor care si-au pierdut viata in urma vijelia de duminica.
Comisarul European a spus ca a prins furtuna de duminica in satul natal al tatalui sau, in comuna Napradea, si s-a aratat surprinsa ca satul a ramas fara curent si fara apa potabila, pentru ca nu au mai functionat hidrofoarele.
"Am fost zguduita ieri (duminica – n.r.) de furtuna in satul natal. Ieri, toata zona rurala a ramas fara apa, ceea ce este inadmisibil pentru secolul XXI. Am vorbit cu doamna ministru pentru ca acest proiect de aductiune de apa sa fie o prioritate. Invitatia pentru doamna ministru este de a analiza toate optiunile pentru a rezolva aceasta problema. Mi se pare foarte grav ca sate intregi sa fie private de apa potabila. Eram in Salaj, intr-o zona rurala in timpul furtunii. A fost o zi grea pentru ca s-a intrerupt electricitatea. Nu trebuie sa depindem de hidrofoare. Trebuie gasite si alte surse de apa. “n momentul in care nu ai apa potabila, nu cred ca poti convinge cetatenii celorlalte state europene ca suntem la acelasi nivel cu ei", a subliniat Corina Cretu.
Totodata, comisarul european a declarat ca pentru remedierea urmarilor fenomenelor meteo extreme, Romania ar putea atrage fonduri europene din fondul de solidaritate pentru reconstructia tarilor afectate de calamitati. Daca se incadreaza in cerintele UE.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *