Comercianții cu mese închiriate în piețele din Zalău, dezavantajați în fața vânzătorilor de ocazie

Comercianții care au mese sau vitrine rezervate și închiriate în piețele din municipiul Zalău sunt dezavantajați în fața vânzătorilor ocazionali și ajung să plătească mai mult decât aceștia din urmă.

Mai exact, un comerciant sau un producător cu activitate permanentă în piețe încheie un contract și achită un tarif
de rezervare lunară, rezultat în urma licitației (pornind de la un tarif minim aprobat), precum și un tarif de
închiriere zilnică a mesei sau a meselor. De cealaltă parte, un vânzător de ocazie poate închiria pur și simplu o masă, plătind același tarif, dar fără a mai suporta și costul taxei de rezervare.

În prezent, un comerciant plătește 10 lei pe zi, pentru o masă de 1,35 mp. El mai are de achitat și tariful de rezervare, rezultat în urma licitației, cu o valoare medie lunară de 239 lei/masă. Calculat la 26 zile, adică numărul de zile dintr-o lună, fără duminici, rezultă un cost zilnic de 9,2 lei. Așadar, costul total zilnic plătit de comercianţii care au activitate permanentă în piețele din Zalău este de 19,2 lei/zi/masă. În schimb, un vânzător de ocazie, care dorește închirierea unei mese pentru câteva zile, va achita doar tariful zilnic de 10 lei pentru o masă.

În special în perioada de sezon a fructelor și legumelor există solicitări de închiriere ocazională a meselor din
pieţele zălăuane de către producători si comercianţi, inclusiv din alte judeţe ale țării.

Mai mulți comercianți au ajus deja la concluzia că e mai rentabil să rezilieze contractele pe care le au și să opteze pentru vânzare zilnică, fără rezervare de masă.

Pentru a stopa această practică, autoritățile locale au decis să majoreze tarifele pentru vânzătorii de ocazie. Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de joi, 27 mai, se află un proiect de hotărâre privind modificarea tarifelor aplicate comercianților ocazionali. Administrația locală recunoaște că “în condiţiile curente de reglementare există o inegalitate de tratament între cei cu activitate permanentă și cei cu activitate sezonieră în pieţe, precum și tensiuni și solicitări de reziliere contracte de rezervare din partea celor cu activitate permanentă”.

Noile tarife propuse pentru utilizarea locurilor publice în Complexul Agroalimentar Central și Hala agroalimentară Astralis (Piața Astralis) de către producătorii sau comercianții ocazionali sunt 20 de lei pe zi pentru o masă de 1,02 mp, 25 de lei/zi pentru o masă de 1,35 mp, 30 de lei pe zi pentru vitrina frigorifică, 30 de lei pe zi pentru mesele pentru flori.

About Author

One Reply to “Comercianții cu mese închiriate în piețele din Zalău, dezavantajați în fața vânzătorilor de ocazie”

  1. Ca sa poti avea preturi concurentiale trebuie sa incurajezi prezenta comerciantilor de ocazie (de weekend). Suntem orasul cu cele mai mari preturi in piete ( conform PROTV) datorita comerciantilor ce duc o politica a preturilor de tip monopol. Administratorul pietei si cei care hotarasc politica de inchiriere si de acces sunt depasiti de situatie, cu voie sau fara voie! Un articol scris fara a lua in considerare reguli economice de baza si care favorizeaza un anumit grup de comercianti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *