noiembrie 29, 2022

Comemorari la Treznea si la Ip ale martirilor ucisi de hortysti

Institutia Prefectului Judetului Salaj, impreuna cu Primaria comunei Treznea, organizeaza maine, 9 septembrie, manifestarea prilejuita de implinirea a 77 de ani de la masacrul din localitate, caruia i-au cazut victime 86 de romani. 

rn

Locuitorii comunei Treznea, alaturi de oficialitati locale si judetene, veterani de razboi si reprezentanti ai partidelor politice vor participa la festivitatile organizate la implinirea a 77 de ani de la ceea ce a ramas in istorie drept "masacrul de la Treznea".
Trupele hortyste au intrat la 9 septembrie 1940 in sat si au ucis 86 de localnici, de la copilul de tata pana la batranul cu par carunt, pentru vina ca sunt romani.
Prefectul Judetului Salaj, Florin Florian, si subprefectul Vegh Alexandru, impreuna cu alte oficialitati ale judetului, vor participa la comemorarea de la Treznea si vor depune coroane de flori atat la groapa comuna din cinitir, cat si la monumantul din centrul localitatii, ridicat in cinstea martirilor.
Manifestarea de la Treznea va incepe la ora 9.00. "Cei 86 de martiri vor ramane vii in memoria noastra", a spus prefectul Florin Florian.
“n egala masura, memoria ne cheama in fiecare, an in ziua de 14 septembrie, si la Ip, sa comemoram, ca semn al iertarii si al neuitarii, masacrul caruia i-au cazut 157 de romani ucisi in noaptea de 13 spre 14 septembrie de catre hortysti. Cadavrele din sat au fost stranse si duse cu carele la cimitir in deal. Aici au fost depuse intr-o groapa comuna, acoperite cu pamant si cu var nestins pentru o descompunere mai rapida. “n memoria martirilor ucisi in noaptea de 13 spre 14 septembrie, in centru satului a fost ridicat un monument. “n 1996, Parlamentul Romaniei a declarat comuna Ip "localitate martir a neamului romanesc".
Prefectul Florin Florian si subprefectul Alexandru Vegh vor participa la comemorarea martirilor din Ip, care va incepe la ora 13.00, si vor depune jerbe de flori atat la gropa comuna din cimitir, cat si la monumentul din centrul satului.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *