15 iunie 1889 – 15 iunie 2009
„Astfel se stinse in al optulea lustru de viata cel mai mare poet pe care l-a ivit si-l va ivi vreodata, poate, pamantul romanesc. Ape vor seca in albie, si peste locul ingroparii sale va rasari padure sau cetate, si cate o stea va vestezi pe cer in departari, pana cand acest pamant sa-si stranga toate sevele si sa le ridice in teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale” (George Calinescu)
De ce se vorbeste atat de mult de Eminescu?! Poate pentru ca fiecare dor isi gaseste alinare in nemuritoarele versuri; fiecare durere, nadejde, deziluzie, amintire, credinta… se canta inca in romante eminesciene; pentru ca in MAREA CARTE – opera LUCEAFARULUI… „toate-s vechi si noi sunt toate”; poate pentru ca EL a exprimat cel mai profund si complex sufletul romanesc; poate pentru ca „fara EMINESCU am fi mai altfel si mai saraci”!!!
Trecut-au anii… 120, de cand, obosit de patimi si pacate lumesti, Eminescu s-a dus sa stea de vorba cu stelele, el insusi devenind astru.
Se spune ca sufletele care se iubesc cu adevarat in „lumea cu nume si dor”- se cheama in vesnicie.
Eminescu a cautat pe pamant IUBIREA totala, menita sa dea un sens tuturor lucrurilor, trairilor, simtamintelor, dar nu i-au fost harazite decat clipe, iar acestea purtau, se pare, numele: VERONICA MICLE:
„Iti multumesc pentru fericirea pe care ai raspandit-o asupra vietii mele…Tu esti stapana mea si singura credinta in lume. Te iubesc cu toata privatiunea de sentiment a trecutului meu;viata mea a fost un pustiu, nimeni nu m-a iubit in adevar…Esti singura mea avere si fericire”.
Veronica l-a urmat pe Luceafar („Eminul meu iubit”) in lumea fara nume, la 3 august, acelasi an, ascultandu-i chemarea nerostita si a ramas pentru totdeauna in pamantul sfant al manastirii Varatec.
Una din cele mai frumoase si emotionante prietenii din literatura romana a fost aceea dintre Mihai Eminescu si Ion Creanga.
Legendara prietenie s-a legat dupa o lunga perioada de cautari, de rataciri, un drum lung de suferinte… a fost menit sa se gaseasca pentru ca erau nascuti, parca, din acelasi ochi de LUMINA!
Ascultandu-l pe Creanga cum povestea copiilor, Eminescu a exclamat, ca de pe alta lume: „Deci dumneata erai!? Stii cat te-am cautat??!”
Eminescu stia ca undeva, in aceasta lume, trebuie sa se afle Imparatul Povestilor!!!
1889 – tristul an al mortii lor.
La 15 iunie EMINESCU si-a contopit chipul cu lumina LUCEAFARULUI, iar cei care privesc acest astru isi vor aminti vesnic de GENIUL fara seaman pe care l-a daruit lumii intregi pamantul romanesc…: „Pasiti incet cu grije tacute, fetii mei/Sa nu-i calcati nici umbra, nici florile de tei./Cel mai chemat s-aline din toti, si cel mai teafar/Si-a inmuiat condeiul de-a dreptul in LUCEAFAR”.
(T. Arghezi – Inscriptie pe amfora LUI)
Comemorare Mihai Eminescu
Articole
Lucrările la drumul care leagă Crasna de Valcău sunt pe jumătate gata
Consiliul Județean Sălaj anunță că lucrările la drumul județean 191G Crasna – Marin – Valcău de Jos au ajuns la un stadiu fizic de 55 la sută, în doar șase luni de la debut. Datorită bunei mobilizări a constructorului, au fost încheiate lucrările de sprijinire și consolidare, iar amenajarea podețelor se apropie de final. Investiția vizează reabilitarea și consolidarea unui tronson de 11,6 kilometri, lucrările fiind executate de asocierea SC Frasinul SRL – SC Someș-Top-Grup SRL. ”În…
Mai mult...Parcări la licitație, pe străzile Ritmului, Armoniei și Bistriței
Serviciul de Administrare a Domeniului Public (SADP) Zalău organizează licitații în data de 24 septembrie, în vederea închirierii a 147 de locuri de parcare pe străzile Ritmului, Armoniei și Bistriței. Numărul locurilor de parcare a crescut în zonă după demolarea garajelor în timpul modernizării zonei realizată anul trecut de Primărie prin Citadin, iar foștii proprietari de garaje vor putea să-și aleagă locul de parcare dorit, înainte de licitație. ”Documentele pentru înscriere la licitație (act de identitate, certificat…
Mai mult...