februarie 6, 2023

Comemoram in acest an, la 5 februarie, 56 de ani de la moartea ilustrului om politic si diplomat roman, Iuliu Maniu. Fiu al Salajului el reprezinta pentru intreaga suflare romaneasca omul providential al secolului, unul dintre cei mai mari oameni politici ai romanilor de pretutindeni.
Iuliu Maniu si-a dedicat intreaga viata apararii principiilor democratice care au devenit obiectiv principal al luptei sale politice : dragostea nemarginita fata de tara si poporul roman, apararea cu fermitate a unitatii si integritatii tarii, apararea cu consecventa a principiilor democratiei romanesti.
Pentru darzenia cu care si-a aparat principiile, Iuliu Maniu a fost condamnat la munca silnica pe viata alaturi de alti membri marcanti ai societatii romanesti din acea vreme, al caror singur tel era credinta in Dumnezeu si sacrificiul pentru neamul romanesc.
Sa nu uitam niciodata imprejurarile dramatice in care acest mare om politic roman, fiu al Salajului, a fost arestat la varsta de 75 de ani, fiind intemnitat in sinistra inchisoare de la Sighet. Aici, in noaptea de 5 februarie 1953, rapus de boala, frig si foame s-a stins in chinuri groaznice cel mai mare om politic al Romaniei din acest secol, cel care a contribuit din plin la infaptuirea Marii Uniri din 1918. A murit in chinuri groaznice, departe de noi, dar alaturi de alti reprezentanti de frunte ai neamului nostru, alaturi de sute de mii de romani morti in temnitele comuniste de pe intreg cuprinsul tarii.
Aceasta condamnare a fost facuta de regimul comunist care, din ordinul sovieticilor, trebuia sa distruga in inchisori si lagare intreaga elita politica, stiintifica, militara si culturala a Romaniei.
Astazi, cand comemoram 56 de ani de la moartea tragica a lui Iuliu Maniu, sa ne rugam pentru odihna sufletului sau, aducand drept recunostinta o lacrima peste glia in care odihneste acest vrednic fiu al judetului nostru, conducator de elita al neamului romanesc.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut