Colectivizarea – intr-o expozitie la muzeu
Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau (MJIAZ) a fost, vineri, 20 martie, gazda unui dublu eveniment, prilejuit de implinirea a 60 de ani de la debutul colectivizarii in Romania. Astfel, cu incepere de la ora 10, invitatii au luat parte la un simpozion, in care cercetatori si istorici din Cluj, Bucuresti, Baia Mare, Sighet si Zalau, au prezentat comunicari stiintifice legate de colectivizarea satelor romanesti. Lucrarile au fost complexe si diverse, autorii lor axandu-se pe problema colectivizarii privita din punct de vedere al istoriei socio – economice, dar si juridic sau prin prisma marturiilor celor care au participat personal la procesul colectivizarii.
In partea a doua a programului, de la ora 13,00 a fost vernisata expozitia “De la satul traditional la satul colectivizat”, vizitatorii fiind invitati, prin exponatele prezentate, sa faca un excurs prin lumea satului romanesc de la inceputul anilor ‘50. Unelte agricole, fotografii cu familii si case taranesti, un interior de locuinta traditional, dar si fragmente din presa vremii, s-au constituit intr-o adevarata lectie (vizuala) de istorie.
Vernisajul, apreciat de vizitatori a fost urmat de o lansare de carte – “Colectivizarea in Maramures”, coordonata de Mihai B`rlea si Robert Furtos. Volumul, aparut la Fundatia Academia Civica, a fost prezentat de lectorul universitar Ilie Gherghes si contine marturii de istorie orala, culese de la taranii maramureseni care s-au opus comunismului si, implicit, procesului de colectivizare.