Colecția Ligiei de la Iaz, în expoziție la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea

0
245

Costumele populare din satele de pe Valea Barcăului fac obiectul unei expoziții la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.

Expoziția va fi deschisă vineri, 24 iunie, de Ziua Internațională a Iei, iar piesele vestimentare aparțin renumitei sălăjence din Iaz, Ligia Alexandra Bodea.

Seara muzeală dedicată costumului popular tradițional va debuta la ora 17.30, în Complexul Muzeal din Oradea, Muzeul Ligiei din Iaz fiind partener al manifestării, alături de Universitatea din Oradea, Muzeul Beiuș, Asociația ”Prietenii Muzeului Țării Crișurilor”, Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.

”Vă invităm să ne fiţi alături, vineri 24 iunie, de la orele 17:30 la Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, unde se va desfăşura o seară muzeală dedicată costumului tradițional de Bihor din satele de pe Valea Barcăului, sub egida Zilei Universale a Iei. Activităţile propuse vor fi: vernisajul expoziției „Costumul tradițional de Bihor de pe valea Barcăului” cu exponate din colecția particulară a Muzeului de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea, din Iaz, jud. Sălaj; obiceiul de împletit coronițe de Sânziene – demonstrație susținută de țărănci din sate de pe Valea Barcăului; lansarea atelierului de creație <Să redescoperim cămașa tradițională din Bihor>”, spun organizatorii.

Aceștia o descriu pe Ligia Alexandra Bodea ca fiind o ”tânără entuziastă protectoare a patrimoniului mobil și imobil din satele de pe Valea Barcăului și Sub-Meseș, care a reușit să constituie o colecție impresionantă prin reprezentativitatea și importanța pieselor salvate de la distrugere”.

În cadrul atelierului de împletit coronițe de Sânziene va avea loc o demonstrație susținută de țărănci din sate de pe Valea Barcăului.

”Una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale verii este cea a Sânzienelor, protectoare ale lanurilor de grâu și orz aflate în pârg. În această zi, tinerele fete și neveste împleteau cununi din flori de sânziene și spice de grâu, care aveau menirea de a proteja de duhurile rele atât oamenii, cât și animalele”, spun organizatorii evenimentului.

Totodată, participanții doritori vor fi îndrumați să realizeze în totalitate propria cămașă tradițională, folosind ca model o piesă din patrimoniul secției de Etnografie a Muzeului Țării Crișurilor. Piesele vestimentare astfel realizate vor face parte din expoziția care va fi deschisă cu ocazia Zilei Universale a Iei din 2023.

Intervențiile vor fi susținute de dr. Simona Bala, muzeograf la secția de Etnografie a Muzeului Tării Crișurilor, și Ligia Alexandra Bodea.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.