septembrie 28, 2023

CODE Kids Fest: Târg regional de știință, în Sălaj

0

Peste 4.600 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani sunt încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie

Copii pasionați de știință și tehnologie din 4 județe își dau întâlnire, joi, 20 octombrie, la Zalău, la Târgul Regional de Știință CODE KIDS FEST Sălaj 2022.

Evenimentul, organizat de Biblioteca Județeană „I. S. Bădescu” Sălaj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Sălaj, se desfășoară în cadrul proiectului CODE Kids – Programează viitorul comunității tale”, dezvoltat de Fundația Progress și are ca scop crearea unei mișcări de coding și STEM în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o altă fereastră către explorarea lumii digitale cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât peste 4.600 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani să fie încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie.

„În județul Sălaj am dat startul acestui proiect în anul 2017, ca proiect pilot pentru șase biblioteci comunale, iar din anul 2018 avem Cluburi CODE Kids și în Biblioteca Județeană. Proiectul se întinde pentru fiecare echipă, pe o perioadă de doi ani, respectiv primul an de începători, iar al doilea se consideră ca fiind avansați. Urmează apoi Târgul de Știință, în care copiii își prezintă proiectele implementate în cadrul clubului, în cei doi ani de activitate. Aici avem ocazia să evaluăm activitatea cluburilor și să remarcăm evoluția copiilor în ceea ce privește partea de programare”, spune managerul Bibliotecii Județene Sălaj, Mariana Lucia Marian.

În cadrul Târgului Regional de Știință CODE Kids Fest Sălaj 2022 vor putea fi vizionate 11 proiecte inedite, din sfera științei și a tehnologiei, create de membrii cluburilor de programare CODE Kids din biblioteci publice din județele Sălaj, Cluj, Bihor și Maramureș. Primele două proiecte declarate câștigătoare vor participa la etapa națională a târgului.

Cluburile CODE Kids participante în competiție sunt Clubul Curioșii IT Zalău – Biblioteca Județeană Sălaj, Clubul Micilor Programatori – Biblioteca Comunală Bălan, Clubul The Magic Coders – Biblioteca Comunală Mirșid, Clubul Roboys Gherla – Liceul Teoretic ,,Kemény Zsigmond” Gherla, Cluj, Clubul CodeKids Sânmartin – Liceul Tehnologic Felix, Sânmartin, Bihor, Clubul Traditional Coders – Biblioteca Orășenească Vișeu de Sus, Maramureș.

Parteneri ai evenimentului sunt Clubul de robotică al Palatului Copiilor Zalău, Echipa de robotică Brainstorms a Colegiului Tehnic „Al. Papiu Ilarian” Zalău și Clubul SBCod Zalău.

Târgul Regional de Știință CODE KIDS FEST Sălaj 2022 se va desfășura între orele 10.00-14.00, la Sala de Lectură a Bibliotecii Județene „I. S. Bădescu” Sălaj.

În prezent, în bibliotecile publice din Sălaj sunt active 4 cluburi unde copiii învață programare: Zalău, Bălan, Mirșid și Vârșolț. De-a lungul celor 5 ani, copiii care au ales să facă programare în cluburile înființate în bibliotecile publice din Sălaj au participat la zeci de concursuri și târguri de știință de unde s-au întors cu premii, au învățat să lucreze pe platforma Scratch și în AppInventor, au creat diverse aplicații, au programat roboți, au fost în vizită la diverse firme IT din Cluj-Napoca și Baia Mare.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut