Proprietarii mașinilor nou înmatriculate vor fi obligați să aibă și ”cutie neagră” în echiparea autoturismului. Obligativitatea va intra în vigoare în luna iulie 2024, sistemul fiind denumit Event Data Recorder (EDR).

Acesta înregistrează o perioadă scurtă de timp înainte și după accident, în cazul unui accident, după cum precizează ADAC. Un astfel de sistem este deja instalat în multe vehicule. În cazul unui accident, sunt înregistrate 5 secunde înainte și 0,3 secunde după. Acestea includ date precum viteza, turația motorului, unghiul de virare și dacă airbag-ul a fost declanșat. Totul funcționează folosind datele GPS. Caseta înregistrează permanent toate datele și le suprascrie din nou. Datele sunt salvate doar dacă vehiculul se accidentează.

Numărul mare al victimelor accidentelor rutiere determină luarea de noi măsuri. Aproximativ 19 800 de persoane au decedat anul trecut în accidente rutiere, ceea ce înseamnă o creștere cu 1 000 (+ 5 %) față de 2020, dar reprezintă totuși cu aproape 3 000 (-13 %) de decese mai puțin față de perioada anterioară pandemiei (2019). La nivelul Uniunii Euroepene, România ocupă primul loc în ceea ce priveşte rata mortalităţii în accidente, înregistrând 86 de morţi la un milion de locuitori.

Următoarele locuri sunt ocupate de Bulgaria și de Croația, care au avut un număr apropiat de pierderi, anume 78 și 71 de decese la un milion de locuitori.