Coasigurat 2021: Cum poți fi asigurat la sănătate fără costuri?

0
5824

Reglementările cu privire la asigurările sociale de sănătate prevăd un statut special în sistemul public de sănătate pentru membrii familiilor angajaților. Aceștia pot fi luați în întreținere de anumite rude, pentru a putea dobândi calitatea de coasigurat și pentru a putea avea acces la aceleași servicii medicale acordate în mod normal oricărei persoane asigurate.

Persoanele coasigurate trebuie să respecte anumite condiții de eligilibilitate, potrivit legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și Ordinului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate 1549/2018.

Statutul de soț, soție sau părinte al coasiguratului este obligatoriu, dar nu și domiciliul comun cu asiguratul care îl ia în întreținere. Membrii familiei persoanelor asigurate care aspiră la statutul de coasigurat nu pot avea venituri mai mari de 510 de lei și nu au dreptul de a avea în proprietate terenuri agricole sau silvice cu o suprafață mai mare de 10.000 mp în zonă de deal sau de șes. De asemenea, ei nu au voie să dețină terenuri cu o suprafață mai mare de 2.000 mp în zone montane.

Copiii sunt asigurați automat la sănătate cât sunt minori, iar dacă își continuă studiile sunt asigurați chiar și după vârsta de 18 ani.

Dobândirea calității de coasigurat se face în baza prezentării de către salariat a documentelor justificative. Asiguratul care vrea să ia în întreținere soțul/soția sau un părinte fără venituri trebuie să informeze angajatorul asupra acestui lucru. Actele necesare unui coasigurat includ: cartea de identitate valabilă la data solicitării, documente care să ateste relația de rudenie sau căsătorie cu persoana asigurată, declarația de propria răspundere din care rezultă faptul că persoana asigurată nu realizează venituri proprii și declarația pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreținere persoana coasigurată.

Statutul este declarat lunar de către angajator, prin completarea formularului 112, la care se adaugă datele de identificare ale fiecărei persoane coasigurate, împreună cu contribuțiile plătite în numele propriilor angajați.

Un coasigurat beneficiază de serviciile medicale cuprinse în pachetul de bază destinat asiguraților. Drepturile de care coasigurații se bucură în perioada în care se află în întreținerea unei persoane asigurate sunt valabile doar atât timp cât aceasta își păstrează calitatea de asigurat. Dacă se află în situația de a avea în întreținere mai multe persoane coasigurate și de a încasa lunar un salariu mai mic sau egal cu 1.950 de lei, asigurații beneficiază de deduceri personale. Tot ei iși pot verifica starea de asigurat online, prin accesarea aplicației specifice, pe site-ul CNAS.

Este bine de știut faptul că persoana care este coasigurată nu poate avea și ea, la rândul său, coasigurați.

Reamintim un lucru important: atunci când cel care ia în întreținere pe cineva pierde calitatea de asigurat în sistem, și cel pe care l-a luat în întreținere pierde automat asigurarea de sănătate și drepturile pe care aceasta le conferă.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.