Coaliția a decis măsuri fiscale noi: Câteva deduceri, accize și TVA mărite

 • Liderii PSD- PNL-UDMR au decis măsurile fiscale care vor fi introduse în Codul Fiscal. La ședința coaliției au participat peste 20 de lideri ai celor trei partide de la guvernare

Liderii coaliției de guvernare au ajuns la un acord de pentru modificarea Codului fiscal cu măsuri care intră în vigoare de la 1 august – o parte, iar restul de la începutul anului viitor.

Printre măsurile stabilite se regăsesc creșterea nivelului de impozitare a tranzacțiilor imobiliare între persoanele fizice și a dividendelor de la 5 la 8%, scăderea plafoanelor salariale până la care unii angajați primeau reduceri fiscale, iar băuturile alcoolice, cele cu zahăr, tutunul și jocurile de noroc vor fi taxate suplimentar, vor fi și deduceri pentru familiile cu copii, dar numai pentru cele cu venituri mai mici.

Proiectul de modificare a Codului fiscal ar putea fi pus în dezbatere publică în aceste zile, pentru a fi putea fi adoptat de Guvern săptămâna viitoare.

 • Deduceri pentru veniturile de până în 4500 de lei

Una dintre măsuri este stabilirea deducerii de impozite pentru veniturile până în 4.500 de lei, urmând ca impactul bugetar al acestei măsuri să fie de 3 miliarde de lei pe an, până în 2023. Tinerii cu vârste până în 26 de ani vor beneficia de deduceri de 15 la sută din impozitul pe venit, în valoare maximă de 383 de lei. Vor exista deduceri pentru familiile care au copii, în sumă de 100 de lei pentru fiecare copil, dacă aceștia sunt la o formă de învățământ. De la 4 copii în sus, impozitul pe venit va fi zero. Deducerea se va aplica doar unuia dintre părinți.

 • Contribuțiile pentru part time

La contractele part time, contribuțiile vor fi similare cu cele ale salariului minim pe economie, dacă există un singur contract. Vor fi exceptați elevii și studenții cu vârste până la 26 de ani, persoanele care urmează o formă de ucenicie, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public, persoanele fizice care realizează venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parțial sau întreg și valoarea cumulată depășește salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilități.

 • Se introduce impozitul pe venitul global

După digitalizarea ANAF, s-ar putea introduce gradual impozitul pe venitul global, care înseamnă un pas spre trecerea la impozitul progresiv.

 • Crește acciza la țigări și la alcool

În coaliție au fost decise și creșteri de accize. De la 1 august va crește acciza la țigări cu 31 de lei (60 de bani pe pachet), iar de la 1 ianuarie va crește cu 20% și acciza la alcool, cu 6 bani pe litru. La combustibli, accizele rămân neschimbate, cu condiția ca paritatea leu-euro să nu scadă.

 • Crește TVA la restaurante, servicii catering și hoteluri

Au fost decise creșteri de TVA. Pentru restaurante, servicii de catering și hoteluri, taxa pe valoarea adăugată crește de la 5% la 9%. Pentru băuturile cu zahăr, TVA crește de la 9% la 19%.

 • TVA de 5% pentru locuințe, limitat la 600.000 de lei și 80 mp

Pentru locuințe se va plăti TVA de 5% doar pentru o locuință până la plafonul de 600.000 de lei și până în 80 mp2 utili. În ceea ce privește tranzacțiile imobiliare ale persoanelor fizice, se trece la impozitare de 1% pentru o locuință deținută timp de peste 3 ani și impozit de 3% pentru imobile deținute mai puțin de 3 ani, cu excepția moștenirilor.

 • Cota forfetară, eliminată din impozitul pe chirii și modificări la impozitul pe proprietate

De asemenea, se elimină cota forfetară pentru impozitul pe venit din chirii. Vor fi modificări și în ceea ce primește impozitul pe proprietate. Nu se va mai face diferență între persoanele fizice și persoanele juridice. Se va face o clasificare între proprietăți rezidențiale, unde cota de impozitare va fi de 0,1-0,2% și nerezidențiale, unde cota va fi de 1-1,3%.

 • Reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi; scade plafonul pentru persoane fizice autorizate

În ceea ce privește microîntreprinderile, a fost decisă reducerea pragului de impozitare de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. De asemenea, o persoană va putea deține controlul la cel mult 3 microîntreprinderi și vor exista limitări ale obiectului de activitate. De asemenea, microîntreprinderile trebuie să aibă cel puțin un angajat. În ceea ce privește persoanele fizice autorizate, plafonul de impozitare scade de la 100.000 de euro la 25.000 euro/anual.

 • Crește impozitul pe dividende

Impozitarea dividendelor crește de la 5% la 8%.

 • Impozite mai mari pe jocurile de noroc

S-a decis și creșterea impozitelor pe jocurile de noroc la 40% din câștig, dar se va face o analiză privind modalitatea de impozitare la nivelul UE, pentru a avea un model în acest sens.

 • Scăderea plafonului pentru facilități fiscale în domeniul agriculturii și construcțiilor

În agricultură și construcții, liderii coaliției au decis scăderea palfonului de la 30.000 lei la 10.000 lei pentru facilități fiscale și limitarea beneficiilor salariale impozitate favorabil la 33% (a veniturilor anuale).

 • Contribuții pentru veniturile extrasalariale

Nu se vor plăti contribuții pentru sume obținute extrasalarial mai mici de 6 salarii minime brute. Între 6 și 12 salarii minime brute se vor plăti contribuții pentru 6 salarii minime, între 12 și 24 salarii minime brute – pentru 12 salarii minime, iar peste 24 salarii minime brute se vor plăti contribuții ca pentru 24 de salarii minime.

2 thoughts on “Coaliția a decis măsuri fiscale noi: Câteva deduceri, accize și TVA mărite

 1. Liberalii țin, ca porcu de straiță, de cota unică de impozitare, mult iubită de bogătani. La următoarele alegeri, să-i aruncăm la lada de gunoi a istoriei, absolut toate țările dezvoltate aplică IMPOZITAREA PROGRESIVĂ .

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.