Alegerile prezidențiale din acest an vor fi organizate în două tururi de scrutin. Primul tur va avea loc în 28 noiembrie, iar turul doi, în 8 decembrie.

Între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, fix de Ziua Națională a României, vor avea loc alegerile parlamentare, desfășurate într-un singur tur.

Acestea sunt deciziile luate de coaliția de guvernare în cadrul ședinței de joi, 4 iulie.

”Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidențiale si parlamentare. Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, după cum urmează: primul tur în data de 24 noiembrie, al doilea tur în data de 8 decembrie.

De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie”, se arată în comunicatul de presă comun al PSD și PNL.

Conform Constituției, alegerile prezidențiale trebuie organizate într-un interval de timp care să permită președintelui nou ales să-și preia mandatul până la expirarea mandatului președintelui încă în funcție.

Președintele Klaus Iohannis a depus jurământul pe 21 decembrie 2019, astfel că mandatul său expiră în aceeași zi din 2024.

La ședința Coaliției au participat Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu, Mihai Tudose și Marian Neacșu – de la PSD, Nicolae Ciucă, Lucian Bode și Cătălin Predoiu de la PNL.