Prezentare generală
Denumirea uzuală; coacăz; denumiri alternative; ruzinca, ribizii.
Arbust cultivat, mai rar intalnit in flora spontană, cu inăltimea intre unu-doi metri, puternic ramificat, cu frunze trilobate, flori cu cinci petale campanulate, galben-verzui la exterior, roşu-carnal la interior.
Calităţi curative şi acţiune farmaceutică: rutozid, vitamina C, tanin, săruri de potasiu, ulei volatil. Hipotensor cu marcată acţiune antiaterosclerotică, diuretic, cu masivă eliminare de acid uric şi purină. Coacăzele negre conţin un număr impresionant de minerale şi vitamine, intre care vitamina C, intr-o formă ce se dovedeşte a fi cea mai stabilă dintre toate fructele, rezistand la căldură şi oxidare. In plus este singurul fruct de pădure care conţine ulei volatil intr-o proporţie destul de mare, un ulei cu miros mai puţin plăcut, dar cu efecte cu totul deosebite.
Factor curativ; fructe şi frunze
Afecţiuni pentru care se recomandă; hipertensiune, afecţiuni renale 9litiază urică), edeme cardiorenale, gută, anemie, miopie progresivă, articulaţii umflate, dureroase ,reumatism cronic,degenerativ, ateroscleroză, alcoolism.
Recomandări
Suc din frunze de coacăz negru, pentru stimularea formării hematiilor. Litiaza renală – in fiecare dimineaţă se bea o cană de suc proapăt, iar seara o cană de ceai fierbinte de fructe şi frunze. In a zecea zi de cură se bea un litru de ceai obţinut dintr-o lingură de frunze de mesteacăn, o lingură de boabe de ienupăr şi o lingură de frunze de coacăz negru la un litru de apă clocotită. o cură durează două-trei săptămani.
Macerat din fructe sau frunze de coacăz negru. Se fac cure indelungate de trei-şase luni. Pulberea de frunze de coacăz negru se foloseşte impotriva miopiei, oboselii vizuale, articulaţiilor umflate, a reumatismului cronic degenerativ. Uleiul volatil din fructe de coacăz negru se foloseşte pentru revitalizarea organismului, impotriva reumatismului. Ceaiul din frunze şi fructe de coacăz negru are rezultate bune impotriva alcoolismului. Două liguri de fructe uscate şi o lingură de seminţe de pătrunjel se fierb la foc domol in trei sferturi de litru de apă, vreme de 15 minute, după care se lasă să se răcească şi se bea o cană pe zi. Pentru alcoolici cure de şase luni, pentru reumatici cură de 21 de zile. In sezon se consumă zilnic 100-200 de grame de coacăze negre, sau se bea un pahar de suc. In afara sezonului se ia inainte de fiecare masă o jumătate de linguriţă de pulbere.
Prepararea sucului
Se storc fructele sau frunzele de coacăz negru pentru a se obţine sucul, care se păstrează la frigider. Ceai – o lingură cu varf de fructe sau frunze de coacăz negru la o cană de 250 de mililitri de apă dată in clocot. Pulbere. Fructele sau frunzele uscate de coacăz negru se pisează in mojar sau cu mixerul. Pudra astfel obţinută se foloseăte pentru diferite afecţiuni şi vindecă rănile deschise.