septembrie 30, 2023

CNVM le-a interzis sefilor SSIF Broker sa mai activeze temporar pe piata de capital

0

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat, marti, timp de doua saptamani activitatea SSIF Broker din Cluj-Napoca (BRK), dupa ce le-a interzis directorului general, Petru Prunea, si directorului general adjunct, Adrian Ceuca, sa mai activeze pe piata de capital timp de cinci ani, respectiv trei ani, in urma unui control al institutiei la firma de brokeraj. Activitatea firmei este suspendata pana la inlocuirea celor doi directori.
CNVM l-a amendat pe Prunea cu 25.000 de lei, iar pe Ceuca cu 10.000 de lei. De asemenea, Comisia l-a sanctionat si pe reprezentantul departamentului de control intern al SSIF Broker, Adina Maria Moldovan, careia i-a interzis sa mai activeze pe piata de capital timp de trei ani. Ea a fost amendata si cu 15.000 de lei. CNVM a amendat, totodata, firma cu 723.679 de lei, valoare reprezentand 0,5% din capitalul social al SSIF Broker. Comisia a retras si autorizatiile de functionare ale sucursalelor SSIF Broker din Deva si Baia Mare, pentru incalcarea legislatiei pietei de capital.
Institutia a derulat un control la firma de brokeraj dupa ce in ianuarie a fost descoperita o frauda la sucursala din Deva a SSIF Broker, in valoare de 870.000 lei. Problemele de la SSIF Broker i-au determinat pe unii dintre actionarii firmei sa il inlocuiasca pe Prunea din functia de presedinte al Consiliului de Administratie. Noul presedinte este Anton Ionescu. SSIF Broker are un capital social de 144,7 milioane lei, divizat in 289,4 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,5 lei.
Cel mai mare pachet de actiuni, respectiv 8,22%, este detinut de Ioan Cartis, iar firma de constructii Intervalco din Baia Mare are o participatie de 6,18%, in timp ce Prunea are 3,5% din titluri. Presedintele CA, Anton Ionescu, detine 4,16% din titluri. Titlurile SSIF Broker sunt listate la prima categorie a Bursei, iar ultimul transfer a avut loc joi, 9 aprilie, la un pret de 0,205 lei/actiune, in crestere cu 0,99% fata de inchiderea precedenta. La aceasta cotatie, capitalizarea firmei se ridica la 59,3 milioane lei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut