Primarii sălăjeni, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, și prefectul județului, Dari Toma, au avut joi, 15 aprilie, o întâlnire de lucru cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și președintele Companiei Naționale de Investiții (CNI), Manuela Irina Pătrășcoiu.

În acest context au fost discutate probleme concrete, legate de stadiul proiectelor derulate de CNI în Sălaj, subprogramele existente, prioritățile UAT-urilor, precum și documentația necesară.

Președintele Companiei Naționale de Investiții (CNI) a anunțat că bugetul instituţiei a crescut în acest an, iar modificările legislaţiei permit finanţarea unor noi tipuri de proiecte, existând acum cadrul legal pentru realizarea lucrărilor de canalizare, alimentare cu apă, fose septice și stații de microepurare, constuirea de creșe, grădinițe și dispensare în mediul rural, precum și amenajarea de drumuri de interes local și drumuri de interes județean. Irina Pătrăşcoiu a precizat faptul că CNI nu are o alocare pe programe, ci se finanţează urgenţele pe care le identifică fiecare administraţie locală în parte.

„Mă bucură să văd că există preocupare în ceea ce privește dezvoltarea comunităților noastre. Prin Compania Națională de Investiții s-au implementat mai multe proiecte depuse de Consiliul Județean Sălaj, printre care reabilitarea, modernizarea și dotarea Secției Boli Infecțioase a Spitalului Județean, punerea în siguranța a DJ 109F, în Poiana Blenchii, sau construirea și dotarea sălii de sport din Zalău, proiect pentru care este în derulare procedura de achiziție a execuției lucrărilor. Am convingerea că în viitor, CNI va derula și alte investiții în Sălaj și vă asigur că instituția pe care o conduc va fi un partener solid, serios și responsabil. Știm că bugetul este unul limitat, că solicitările la nivel național sunt mari. De aceea, vom prioritiza nevoile județului, pentru a maximiza șansele ca proiectele să fie implementate. Îi îndemn, de altfel, și pe primarii sălăjeni să procedeze la fel și să vină cu propuneri care să reflecte prioritățile din comunitățile lor”, a afirmat în cadrul întâlnirii președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, spun reprezentanții instituției.

Prefectul Dari Toma a reamintit faptul că ministrul Lucian Bode este cel care a accelerat implementarea proiectului autostrăzii Transilvania pe traseul din Sălaj şi proiectul şoselei de centură a Zalăului, în perioada când era ministru al Transporturilor, iar CNI a fost şi este un actor important în dezvoltarea judeţului, prin finanţarea cinematografului din Zalău, a bazinelor de înot din Zalău şi Jibou, a unor săli de sport, complexuri sportive, reabilitări de aşezăminte culturale sau lucrări de primă urgenţă, relatează reprezentanții Prefecturii Sălaj.

În acelaşi context, ministrul Lucian Bode a subliniat faptul că relansarea economică se poate realiza doar prin investiţii, singura cale de dezvoltare durabilă.

„Relansarea României prin investiții este singura cale pentru redresarea și consolidarea unei economii competitive și performante. Compania Națională de Investiții este una dintre instituțiile cheie ale statului român, pe deplin angajată în eforturile guvernamental de a susține investițiile publice. Numai în județul Sălaj, în prezent sunt, în diferite stadii, 233 de obiective de investiții, pe toate subprogramele gestionate de CNI, 14 dintre acestea fiind deja recepționate. Așa cum primarii se gândesc să dezvolte fiecare sat, fiecare stradă, la fel au obligația și Consiliul Județean, și Guvernul, să se uite la fiecare UAT, pentru a exista o dezvoltare echilibrată la nivelul întregului județ și, mai departe, a tuturor regiunilor din România”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.