CNCD: Tratamentul diferențiat dintre vaccinați și nevaccinați nu e din start discriminatoriu

0
204

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat că eventualele măsuri privind accesul persoanelor în restaurante sau teatre doar dacă sunt vaccinate ar trebui supuse, mai întâi, dezbaterii publice.

„Pot să existe probleme de încălcare a drepturilor omului cu aceste măsuri. De aceea, ele trebuie dezbătute în public și pregătite de experți din toate zonele, inclusiv din zonele ce țin de drepturile omului. În primul rând, orice restricție impusă pe exercitarea unor drepturi și libertăță fundamentale, potrivit Constituției, se realizează prin lege. Anul trecut, Parlamentul a adoptat legea nr. 55, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei și acolo avem reglementări în domeniul economic, reglementări care prevăd că există posibilitatea de limitare sau suspendare a activității unor instituții sau operatori economici. Întrebarea este dacă această lege conține prevederi suficiente pentru a adopta astfel de măsuri. După care, cu ce justificăm acest tratament diferențiat? În zona Horeca, vorbesc acum. Dacă cei vaccinați sunt într-o situație diferită față de cei nevaccinați din perspectiva infectării, din perspectiva contagiunii lor, dacă sunt contagioși sau nu, în momentul în care se infectează, și la aceste întrebări trebuie să dea răspuns, experții. În măsura în care sunt în situație diferită, atunci nu este o formă de discriminare acest tratament diferențiat”, a spus șeful CNCD.

Asztalos Csaba a mai declarat că, „vor exista procese, instanța de judacată va decide dacă suntem în cazuri de discriminare sau nu” , „dar un tratament diferențiat între vaccinat și nevaccinat nu poate fi considerat din start ca fiind discriminatoriu”. Președintele CNCD mai susține că fiecare are dreptul să decidă pentru el.

„Vaccinarea nu e obligatorie dar, constituțional, statul are obligația să asigure sănătatea publică, și această obligație presupune două aspecte: să se abțină să facă orice de la a pune în pericol sănătatea publică, dar mai are și obligația pozitivă de a face lucruri pentru a asigura sănătatea publică”, a explicat Asztalos.

Mai precis, cei care decid să nu se vaccineze, practic, pun în pericol acele categorii de persoane din comunitate care nu au atins vârsta necesară pentru a se putea vaccina și pe cei sensibili, cu diferite afecțiuni, care au o contraindicație și nu se pot vaccina.

Pe de altă parte, președintele CNCD mai precizează că anumite măsuri care vizează studenții, avute în vedere de ministrul Educației, pot crea discriminări.

„În Educație, aș fi mai reținut. Declarația ministrului cum că studenții vaccinați ar putea să primească prioritate la acordarea locurilor în cămin, aici deja văd o problemă de discriminare. Sunt propuneri ca studenții nevaccinați să intre în laboratoare cu combinezoane. Și aici văd o măsură disproporționată și putem să fim în zona de discriminare”, a spus Asztalos Csaba.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.