Clujenii ne trimit “către casă” din spitalele lor, să ne tratăm la noi în județ

“Sălajul să-și facă mai multe spitale dacă se poate în 2-3 orașe să nu mai vină toți bolnavii la Cluj, pentru că ei nu sunt capabili să atragă niciun medic acolo”

Cloud-ul regional a băgat zâzanie între județele din Ardeal. După ce Clujul a pierdut proiectul de 31 de milioane de euro pentru realizarea produsului informatic destinat interconectării sistemelor digitale ale sectorului public din Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, vecinii ne trimit elegant să ne rezolvăm fiecare problemele în județul nostru, supărați că ar fi fost ”lucrați” pe la spate de șefii județelor din jur, pe motiv că, oricum, Clujul ”are prea multe”. Cloud-ul regional urmează să se realizeze la Beclean, în județul Bistrița-Năsăud.

Decizia l-a supărat la culme pe președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

”Eu m-aș bucura dacă aceste județe ar fi la fel de preocupate, dincolo de o clădire cu niște servere, să-și facă spitale mai bune cu medici, nu spitale goale după ce le termină, adică să aibă și o strategie să atragă medici, la fel Sălajul să-și facă mai multe spitale dacă se poate în 2-3 orașe să nu mai vină toți bolnavii la Cluj, pentru că ei nu sunt capabili să atragă niciun medic acolo. Nu dau sfaturi, dar aș fi mult mai preocupat și ar câștiga mai mult cetățenii din Bistrița și din Alba sau Sălaj decât participarea la aceste jocuri politice cu voturi într-un fel sau altul. Dar până la urmă e strategia dânșilor. Clujul, atunci când le convine, este bun ca și centru de regiune, iar atunci când nu le convine, nu este bun. Atunci când bolnavii vin la Cluj este o chestiune firească și statul e obligat să asigure tratament medical. Știți argumentul, <Clujul are destule, să mai aștepte>, e ca și cum ai spune unui bolnav de la Urgență <domnul de la Bistrița să mai aștepte că e cetățean din Bistrița și pentru noi nu e important, prima dată să între cel din Cluj> sau <să mai aștepte cei din Bistrița că au mai fost astăzi, sunt vreo 40% din cei care au intrat astăzi, să mai stea>. Dacă spui unui om că s-a ales Beclean în loc de Cluj care e hub IT, care are clădirea pregătită, are totul la dispoziție, păi ce să mai discutăm?”, a declarat Alin Tișe, la un post de radio local.

Șeful administrației județene clujene spune că cel mai tare s-a supărat pe omologul său de la Bihor, Ilie Bolojan.

”Cel mai tare sunt supărat pe domnul Bolojan (n.red. Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor) pentru că dânsul a înțeles ce se întâmplă acolo. Negocierile s-au făcut pentru ca Bihorul să primească ceva, agenția ADRN Nord-Vest. Domnul Bolojan este prietenul meu, dar acum a procedat ca o vulpe bătrână în ale politicii. Vom vedea cine va câștiga și cât va câștiga din această ecuație”, a mai declarat Alin Tișe, potrivit stirirdecluj.ro.

În 3 februarie, la Baia Mare, președinții consiliilor județene din Sălaj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș și Satu Mare, alături de directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, au semnat acordul de parteneriat privind realizarea Cloud-ului Regional Nord-Vest.

”La întâlnirea de lucru organizată în județul Maramureș, s-a hotărât ca județul nostru să fie casa Centrului de Date pentru regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, în beneficiul a 2,7 milioane de locuitori ai României (Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Maramureș, Sălaj, Satu Mare)”, a transmis, pe Facebook, la scurt timp după întâlnire, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Cloud-ul de date aferent Regiunii Nord-Vest are o valoare totală de circa 31 milioane de euro și va fi finanțat prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 – Prioritatea 2 – O regiune cu localități SMART, pentru care Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest este autoritate de management.

Acest cloud al digitalizării este o bază de date comună a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, care urmează să fie implementată pentru a crește calitatea activităților sectorului public în ceea ce privește prestarea serviciilor publice și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare. Transformarea digitală la nivel regional va însemna ca locuitorii din județele implicate să nu mai stea la cozi sau să se deplaseze pentru documente.

sursa foto: actualdecluj.ro

2 thoughts on “Clujenii ne trimit “către casă” din spitalele lor, să ne tratăm la noi în județ

  1. Ignorantul asta nu-si da seama ca cheltuielile cu spitalizarea sant platite de CAS/guvernul central – cu cati ai mai putine pacienti cu atat primesti mai putini bani! Ar trebui ca celelalte judete din NV sa se opuna spitalului regional de la Cluj care sa fie mutat la Oradea!

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut